Elő a zsebkendőkkel

Magyar Tibor
2024. április 15. hétfő. 6:44

A könnyeknek három különböző típusa létezik. A reflexkönnyek a szemből eltávolítják a szennyeződéseket, például a füstöt és a port. A folyamatos könnyek segítenek megvédeni a fertőzésektől. Az érzelmi könnyeknek számos egészségügyi előnye lehet. Míg a folyamatos könnyek 98 százalékban vizet tartalmaznak, az érzelmi könnyek stresszhormonokat és más méreganyagokat. A kutatók elmélete szerint a sírás kiöblíti ezeket a dolgokat a szervezetből, bár ezen a területen még több kutatásra van szükség.

A sírás lehet az egyik legjobb önnyugtató mechanizmus. Kutatók egy csoportja megállapította, hogy a sírás aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ami segít a szervezetnek pihenni és emészteni. Az előnyök azonban nem azonnaliak. Több percig is eltarthat, mire a sírás nyugtató hatását érezzük.

A hosszú ideig tartó sírás oxitocint és endogén opioidokat, más néven endorfinokat szabadít fel. Ezek a jó közérzetet keltő vegyi anyagok segíthetnek enyhíteni a fizikai és érzelmi fájdalmat egyaránt. Amint az endorfinok felszabadulnak, a szervezet kissé zsibbadt állapotba kerülhet. Az oxitocin a nyugalom vagy a jólét érzését adhatja. Ez egy újabb példa arra, hogy a sírás egy önnyugtató hatás.

Amellett, hogy segít enyhíteni a fájdalmat, a sírás, konkrétan a zokogás, még a hangulatot is feldobhatja. Amikor zokog, sok gyors lélegzetvételnyi hűvös levegőt szív be, ami jó hatással van az agyra. .

A sírás nem csak valami szomorú dologra válaszul történik. Néha akkor is sírhat, ha rendkívül boldog vagy, ha fél vagy stresszes. A kutatók úgy vélik, hogy az ilyen módon történő sírás segíthet az érzelmi egyensúly helyreállításában.

Ne riadjon vissza a könnyektől, ha úgy érzi, hogy sírnia kell, akkor az a szervezet egy természetes reakciója. A túlzott sírást azonban érdemes megbeszélnie orvosával. Ha a sírás elkezdi zavarni a mindennapi tevékenységeit, az a depresszió jele lehet.

A depresszió egyéb tünetei közé tartozhat még a szomorúság vagy reménytelenség érzése, az ingerlékenység vagy frusztráció, az étvágyváltozás, súlyvesztés vagy súlygyarapodás, az energiahiány, az alvászavarok vagy túl sok alvás, a megmagyarázhatatlan fájdalmak.

Elolvasom a cikket