Ez a szervünk zsugorodik folyamatosan, ha dohányzunk

Az Egészségügyi Minisztérium már régóta figyelmeztet: a dohányzás káros az egészségre, és megrövidíti az életet. Sajnos a dohányosok sokat tudhatnak a cigaretta ártalmairól, de ez az információ nem mindig motivál arra, hogy búcsút mondjanak a függőségnek.

A Pennsylvaniai Egyetem tudósai azonban megtalálták egy másik következményét is a dohányzásnak. Kiderült, hogy a cigaretta az agy térfogatának csökkenéséhez vezethet, és növeli a demencia kockázatát.

A vizsgálat részeként a tudósok több mint 28 ezer embert vontak be. A munka szerzői az Egyesült Királyság lakosainak genetikai és orvosi adatait tartalmazó brit adattárból származó MRI-felvételeket elemezték. Az eredményből kiderült: a dohányosok átlagosan kisebb agytérfogattal rendelkeznek, mint azok, akik nem dohányoznak. Az elemzés szerint minden egyes doboz cigaretta, amelyet évente elszívnak, körülbelül 0,15 köbcentiméternyi szürkeállomány-csökkenéssel járt együtt.

Ráadásul kiderült, hogy azoknak, akik már régen leszoktak a cigarettáról, több szürkeállomány volt az agyukban, mint azoknak, akik nemrég hagyták abba a dohányzást. Ez azt bizonyítja, hogy a dohányzásról való leszokás segíthet visszafordítani az agy térfogatának csökkenését.

Egy másik, a The Lancet című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői még egy listát is összeállítottak azokról a betegségekről, amelyek kockázatát növeli a dohányzás. Ehhez a tudósok a China Kadoorie Biobank több mint 500 000 kínai felnőtt egészségügyi adatait elemezték. Az eredmény szerint a cigarettával összefüggésbe hozott betegségek között többféle rák, cukorbetegség, szívroham, tüdőgyulladás, gyomorfekély, szürkehályog és más betegségek is szerepeltek.

Honnan tudhatja tehát, hogy a cigaretta mennyi kárt okozott Önnek? Ennek megállapításához meg kell szoroznia a naponta elszívott cigaretták számát a dohányzás években kifejezett értékéveel, és osztania kell hússzal. Ha már egy ideje próbálkozik leszokni erről a szokásról, akkor a szüneteket csak akkor kell figyelembe venni, ha azok több mint egy évig tartottak.

A dohányzásról való leszokás és az, hogy ne térjen vissza újra a cigarettához, nagyon nehéz lehet.

Elolvasom a cikket