A néhai Erzsébet királynőnek számos szokása volt, amelyhez az évtizedek során mind a család, mind a palota személyzete hozzászokott. Ezek egy része logikus érvek mentén alakult ki, másokat pedig a királynő ízlése határozott meg.
Erzsébet királynő ezeknek az íratlan szabályoknak a betartását elvárta a családtagoktól is, ám a walesi hercegné sem minden rendelkezésével értett egyet.
Katalin hercegné ezt a szabályt nem tartotta be.
Az Erzsébet királynő által megfogalmazott szabályok közül sok érintette az étkezéseket, illetve a különböző ételeket. A királynő azt tanácsolta a hercegnének, hogy soha senkivel ne ossza meg azt az információt, hogy melyek a kedvenc ételei.
Katalin hercegné azonban egy kórházi látogatás során egy négyéves gyermekkel kivételt tett. A beteg kicsi elmondta, hogy imádja az olívabogyót, mire a hercegné így válaszolt:
„Kiskoromban én is rengeteg olívabogyót ettem, nagyon szeretem.”
A különlegességről többször is szó esett a nagy nyilvánosság előtt, Rebecca English királyi tudósító például a Twitteren is posztolt erről: a hercegné elárulta, hogy Sarolta hercegnő is nagyon szereti az olívabogyót, és hogy nagyon örül, ha ő és a bátyja, György herceg segítenek neki a főzésben.
Ezek a nyilatkozatok valószínűleg nem nyerték el annak idején a királynő tetszését, aki úgy vélte, jobb, ha nem árulja el a preferenciáit. De hogy miért volt erre szükség? Erzsébet királynő szerette a változatosságot az étkezést illetően, és úgy gondolta, hogyha megosztaná, mit kedvel a leginkább, mindenhol a kedvencével várnák, ezzel pedig előbb-utóbb unalmassá tennék azt.
Ettől függetlenül a dolgozók elárultak néhány információt a szokásairól, Katalin hercegné pedig minden valószínűség szerint nem osztotta a királynő véleményét, ugyanis ő maga szívesen látogatott el főzőműsorokba is.