Két szuperélelmiszer, amelyek csökkenthetik a demencia és a rák kockázatát

Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, ha az egészségünkről van szó, hogy mit eszünk. Az étrendünk nagyban befolyásolja az általános egészségi állapotunkat és jólétünket, és egyes élelmiszerekről ismert, hogy növelik vagy csökkentik bizonyos betegségek kockázatát.

Ezek közé tartozik két olyan élelmiszerfajta, amelyekről a tudósok azt állítják, hogy jelentős hatással lehetnek a potenciálisan halálos betegségekre, csökkentve a demencia, a rák és a szívbetegségek kockázatát.

Ha ezeket rendszeresen beiktatja az étrendbe, a kutatások szerint még az élet is meghosszabbítható.

A The Times beszámolója szerint ezek közé az élelmiszerek közé tartoznak a leveles zöldségek és a diófélék.

Levélzöldségek

Ide tartoznak az olyan élelmiszerek, mint a spenót, a kelkáposzta, a káposzta és a fejes saláta.

Ezeket alapvető tápanyagok, köztük a K-vitamin, a lutein és a folsav, valamint a bennük található, számos jótékony hatású növényi flavonoid miatt sorolák az agy táplálékai közé.

Emellett nitrátok forrása is, olyan vegyületeké, amelyeket a szervezet nitritté alakít át, amely ellazítja és kitágítja az ereket, hogy fokozza a szív, az agy és az izmok vérellátását.

A chicagói Rush Egyetem táplálkozástudományi kutatói felfedezték, hogy napi egy adag levélzöldség fogyasztása lassítja az időskori kognitív hanyatlást.

Azok az emberek, akik két vagy több adagot fogyasztottak, jellemzően 11 évvel fiatalabb memória- és emlékezőképességét mutatták.

Tavaly pedig a rákkutatási világalap által támogatott, több mint 70 000 ember bevonásával készült, nagyszabású tanulmány kimutatta, hogy a napi adag leveles zöldségek akár hét százalékkal is csökkenthetik a bélrák kockázatát.

Dr. Linia Patel bejegyzett dietetikus elmondta: „A zöld leveles zöldségek mélyreható hatással lehetnek az általános egészségre és a szív egészségére.”

Az ausztráliai Edith Cowan Egyetem Táplálkozáskutató Intézetének kutatói pedig kimutatták, hogy a napi egy adag leveles zöldség „jelentősen csökkentette a vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát” egy csaknem 3000 emberen végzett vizsgálat során.

Diófélék

Már napi 20 gramm (amely egy maréknyi diónak felel meg) dióféle fogyasztása is rengeteg egészségügyi előnnyel járhat.

A londoni Imperial College és a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem tudósai úgy döntöttek, hogy a diófogyasztás csaknem harminc százalékkal csökkentheti a szívbetegségek, 15 százalékkal a rák és 22 százalékkal az idő előtti halálozás kockázatát.

A BMC Medicine című folyóiratban közzétett, 29, a világ minden tájáról származó adatot áttekintő tanulmány megállapította, hogy a diófélék napi fogyasztása felére csökkentette a légzőszervi megbetegedésekben és csaknem negyven százalékkal a cukorbetegségben való elhalálozás kockázatát.

A tanulmány következtetése: „A diófélék fogyasztása összefügg a szív- és érrendszeri betegségek, a teljes rákos megbetegedések és az összes halálozási ok, valamint a légzőszervi betegségek, a cukorbetegség és a fertőzések miatti halálozás kockázatának csökkenésével.

„Összefoglalva, eredményeink újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a diófélék fogyasztása csökkentheti a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek, a teljes rákos megbetegedés és az összes halálok, valamint esetleg a cukorbetegség, a légzőszervi betegségek és a fertőző betegségek miatti halálozás kockázatát.”

„2013-ban Észak- és Dél-Amerikában, Európában, Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati részén becslések szerint 4,4 millió haláleset vezethető vissza a napi 20 gramm alatti diófogyasztásra. Ezek az eredmények alátámasztják a diófélék fogyasztásának növelésére vonatkozó étrendi ajánlásokat a krónikus betegségek kockázatának és a halálozásnak a csökkentése érdekében.”

Más előnyei is vannak – a British Journal of Cancer című szaklapban közzétett, 47 000 férfi bevonásával készült tanulmány szerint azoknál, akik hetente ötször egy csésze dió egyharmadát fogyasztották, 34 százalékkal alacsonyabb volt a prosztatarák okozta halálozás kockázata.

Elolvasom a cikket