Politico: Biden inkább nem szólalt meg az Izrael elleni támadásról

Izrael, amely nyilvánosan nem vállalta magára az iráni tisztek megölését a diplomáciai létesítménynél, azt állította, hogy partnereivel együtt az iráni fegyverek mintegy 99 százalékát visszaverte.

Az Egyesült Államok azon országok között volt, amelyek segítettek Izrael védelmében, és további támogatást ígért, bár Biden a hétvégén nem nyilatkozott nyilvánosan, hogy igyekezzen megakadályozni a további közel-keleti eszkalációt – mondták a Politico című lapnak a Fehér Ház tisztviselői.

„Az elnöknek a Resolute Desk mögé állítása felpörgeti a »hőmérsékletet«” – mondta az egyik forrás. „Ezt ideális esetben el kell kerülni“.

Egyes Biden-tanácsadók azt remélik, hogy az iráni támadás átmenetileg támogatást adhat nekik a demokrata kritikusoktól, akik nem értenek egyet Washington válaszával a gázai ellenségeskedésekre – tette hozzá a jelentés. Izrael hatalmas katonai műveletet indított a palesztin enklávéban, megtorlásul a Hamász militáns mozgalom tavaly októberi, több mint 1200 halálos áldozatot követelő behatolásáért.

Az Egyesült Államokban a palesztinbarát hangok, különösen a fiatalabb és progresszív szavazók részéről azzal vádolták Bident, hogy nem tartja kordában Izraelt. A helyi egészségügyi tisztviselők szerint a halálos áldozatok száma Gázában meghaladta a 33 ezret az izraeli bombázások következtében.

Biden választási csapatának tagjai aggódnak amiatt, hogy a választók elégedetlensége a novemberi választások során olyan ingadozó államokba kerülhet neki, mint Michigan – írja a Politico. Az államban februárban több mint százezren szavaztak „elkötelezetlenül” a demokrata előválasztási versenyben, miután a kampányban megmutatták a hivatalban lévő elnöknek az Izrael-politikájával kapcsolatos bírálatukat.

Elolvasom a cikket