Szükségünk van vitaminokra, ha egészségesen táplálkozunk?

Körülbelül 59 millió amerikai használ rendszeresen valamilyen vitamint vagy étrend-kiegészítőt, és évente átlagosan 510 dollárt költ. De a legtöbb ember elpazarolja ezt a pénzt, mondják a szakértők.

Dr. Matthew Silvis, a Penn State Health Family and Community Medicine klinikai igazgatóhelyettese szerint a kiegyensúlyozott napi étrend biztosítja az összes olyan tápanyagot, amelyre az embernek általában szüksége van az egészségének megőrzéséhez.

„Ha kiegyensúlyozott étrendet követünk, és képesek vagyunk tápláló ételeket – gyümölcsöket, zöldségeket stb. fogyasztani – nincs szüksége multivitaminra vagy étrend-kiegészítőre” – mondta Silvis.

„A bővebb válasz az, hogy a legtöbb embernek nincs rájuk szüksége, annak ellenére, hogy a vitaminipar több milliárd dolláros iparág” – folytatta. „De vannak olyan célcsoportok, akiknek igenis szükségük van multivitaminra vagy étrend-kiegészítőre. És ez egyénre szabott.”

Példák azokra az emberekre, akiknek speciális kiegészítőkre van szükségük:

  • Terhes nők, akiknek folsavra van szükségük a születési rendellenességek megelőzése érdekében.
  • Csontritkulásban szenvedő idősek, akiknek előnyös lehet a kalcium- és D-vitamin-kiegészítők fogyasztása.
  • Vegánok vagy cöliákiában szenvedők, akiknek multivitaminra van szükségük, hogy kiegészítsék a táplálékukból nem felszívódó tápanyagokat.
  • A nagy intenzitású sportolóknak, akik rendszeresen részt vesznek megterhelő edzéseken és kemény versenyeken, szintén indokolt lehet néhány étrend-kiegészítőhöz fordulniuk.

„A profi hokisok hihetetlen mennyiségű üzemanyagot égetnek el napról napra, hétről hétre” – mondta. „Megnéztük a fehérjebevitelüket, és nem tudnak annyi csirkét, steaket és fehérjét enni, hogy pótolják ezeket a veszteségeket, és nem engedhetjük, hogy izomtömeget veszítsenek. Gyakran fehérjeturmixokkal egészítik ki, mert ez egy gyors és egyszerű módja annak, hogy fenntartsák a fehérjebevitelüket”.

Ez azonban nem vonatkozik azokra az átlagos emberekre, akik időtöltésként sportolnak, jegyezte meg Silvis.

Minden sportolónak szüksége van fehérjeturmixokra? Egyáltalán nem – mondta.

Silvis szerint a legjobb, ha megbeszélik az orvossal, hogy szükségük van-e vitaminra vagy étrend-kiegészítőre, mielőtt lecsapnak a helyi táplálkozási központra, drogériára vagy szupermarketre.

Ha a szervezetnek nincs szüksége egy adott tápanyagra, akkor nagy valószínűséggel a felesleg kiürül.

Rosszabb, hogy az emberek valójában egészségügyi problémát okozhatnak maguknak, ha bizonyos vitaminokból túl sokat szednek – mondta.

A túlzott A-vitamin például egy hipervitaminózisnak nevezett mérgező állapothoz vezethet, amely látás- és bőrelváltozásokat, csontfájdalmat és akár májkárosodást is okozhat.

Ha valaki szándékában áll étrend-kiegészítőket szedni, meg kell győződnie arról, hogy amit bevesz, az a lehető legbiztonságosabb, mondta Silvis.

Elolvasom a cikket