Többszörös dollármilliomos lett a bajnok

A legendás augustai pályán 2022-ben is győztes, 27 éves Scheffler kiegyensúlyozottan teljesített a négy napon, a pénteki és szombati kellemetlen időjárási körülményekhez is jól tudott alkalmazkodni, és a vasárnapi zárónap előtt egy ütéssel vezetett. A negyedik napon aztán a győzelemért küzdők közül egyértelműen kiemelkedett, s végül nagy fölénnyel diadalmaskodott. A második helyen a svéd Ludvig Aberg végzett, négy ütéssel elmaradva Schefflertől, aki ötödször indulhatott Augustában, s már kétszer nyerte el a győztesnek járó zöld zakót.

Az US Masterst 1934 óta rendezik, az első győztes, Horton Smith jutalma 1500 dollár volt, Scheffler viszont már 3,5 millió dollárral lett gazdagabb, ami jelzi, hogy milyen magas a legrangosabb golftornák díjazása. Még a tenisznél is magasabb, hiszen a US Open győztese „csak” három millió dollárt kap.

Az augustai győztest 1949 óta egy zöld zakóval (Green Jacket) is jutalmazzák. A hagyomány szerint a győzelmi ceremónián a zakót az előző év bajnoka segíti fel a győztesre. A torna végső szakaszához érve a lehetséges győztesek méretére elkészülnek a zakók, amelyet a bajnok egy évig magánál tarthat, majd vissza kell juttatnia a klubhoz.

Óriási érdeklődés övezte a korábbi világelső, 15-szörös Major-győztes amerikai Tiger Woods újabb visszatérését. A 48 éves legendás játékos egy év után versenyzett újra négynapos tornán, és az első két napon stabilan játszott, nem fenyegette a kiesés veszélye, így sorozatban 24. Mastersén is pályára léphetett a hétvégén, ami korábban még senkinek sem sikerült.
Woods a 25. helyről kezdte a szombatot, ami aztán karrierje legrosszabb Major-versenynapja lett azzal, hogy 82 ütésre volt szüksége a 18 szakasz teljesítéséhez (+10 ütés). Vasárnap karrierje során 100. alkalommal játszott a legendás pályán, ám ekkor is sokat hibázott, és 77 ütéssel zárt, összesítésben – pályafutása legrosszabb, 72 szakaszos eredményével, az alapütésszámnál 16-tal többel – a 60. helyen fejezte be a viadalt.

Így múlik el a tékozló világsztárok dicsősége.

Elolvasom a cikket