Újabb ajándék Kínának az Egyesült Államoktól

Az orosz kulcsfontosságú nyersanyagok szállítása a Kínába emellett „erősíti Sanghaj szerepét a világgazdaság számára létfontosságú anyagok ármeghatározásának helyszíneként” – tette hozzá az ügynökség.

A londoni fémtőzsde 2024. április 13. után termelt orosz alumíniumra, rézre és nikkelre vonatkozó tilalma „valószínűleg még magasabbra hajtja a kínai importot” – írta a Bloomberg, hozzátéve, hogy ezzel a sanghaji határidős tőzsde a világ egyetlen jelentős árutőzsdéje marad, amely elfogadja a három fém orosz szállítmányait.

A kínai Guotai Junan Securities pénzügyi vállalat szerint az új szankciók „az orosz fémek exportját az USA és Nagy-Britannia joghatóságán kívüli országokba, különösen Kínába fogják hajtani”. Az extra kínálat a Kínában termelt fémek exportját is ösztönözni fogja, mivel több anyag gyűlik össze a határain belül – írta jegyzetében a bróker. Kína a világ legnagyobb finomított réz- és alumíniumtermelőjévé vált, az indonéziai befektetések révén pedig a nikkel területén is jelentős szereplő.

A kínai importőrök kihasználták Peking Moszkvával kötött stratégiai szövetségét, hogy kedvezményeket kapjanak a kulcsfontosságú nyersanyagokra, és jüanban fizettek, hogy megkerüljék a dollárt, ami előmozdította Peking azon törekvését, hogy a zöldhasút megszüntesse, mint a világ tartalékvalutáját – jegyezte meg az ügynökség.

Április 12-én az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kiterjesztette az Oroszország elleni szankciókat a fémek kereskedelmében, amely értelmében a londoni fémtőzsde (LME) és a chicagói árutőzsde többé nem töltheti fel a raktáraiban lévő alumínium-, réz- és nikkelkészleteket orosz nyersanyagszállítással. London és Washington közös nyilatkozatban közölte, hogy a korlátozások nem terjednek ki a két tőzsde raktáraiban meglévő orosz fémtartalékokra, amelyekkel továbbra is lehet majd kereskedelmi műveleteket végezni. A londoni fémtőzsde és a chicagói árutőzsde azonban nem vásárolhat többé új, Oroszország által termelt alumíniumot, rezet és nikkelt.

Az Egyesült Királyság 2023 decemberében teljesen betiltotta az orosz eredetű réz, alumínium és nikkel behozatalát. Az Egyesült Államokban hasonló tilalom kezd most hatályba lépni, de az nem vonatkozik a 2024. április 13. előtt gyártott fémekre.

Elolvasom a cikket