Dr. Anurag Pandey: Őrizze meg a boldogságát, őrizze meg az egészségét!

Dr. Anurag Pandey, a Banaras Hindu Egyetem Áyurvéda Tanszékének adjunktusa Kotroczó Anikó, az alternatív gyógyászat doktora, a Sarasvati Alapítvány, Jóga- és Oktatási Központ vezetője meghívására érkezett Magyarországra. Rövid itt-tartózkodásának célja, hogy személyes konzultáció keretében nyújtson segítséget az arra rászorulóknak, valamint hogy a héten megrendezésre kerülő előadásai által népszerűsítse és mélyebb betekintést engedjen ebbe a rendkívül hatékony, holisztikus szemléletű gyógymódrendszerbe és az amögött húzódó filozófiába. Interjúnkból rengeteg érdekes részletet tudhat meg erről a fantasztikus módszerről.

Ön a héten több ájurvéda-konzultációt és előadást is fog tartani, megkérdezhetem, hogy miért látogatott el Magyarországra?

– Szerettem volna látni Európát, elképesztően gyönyörű mindaz, amit eddig láttam belőle, igazán magával ragadó. Kotroczó Anikó ájurvéda doktor, a Sarasvati Alapítvány, Jóga- és Oktatási Központ vezetője meghívására érkeztem egyébként. Anikóval már több mint öt éve ápolunk jó baráti kapcsolatot, egy hamisítatlan iron lady, egy igazán segítőkész ember, aki egy valóságos ájurvéda-birodalmat hozott létre Magyarországon. Célja, hogy népszerűsítse ezeket a módszereket, a kedvességet, az egészséget és magát az ájurvéda mögött rejlő filozófiát, emiatt már egy ideje egyeztettük, hogy mikor tudok Magyarországra látogatni, hogy segítsem ebben a nemes feladatban, jelenlétemmel, valamint szaktudásommal terjeszteni ezt a több ezer éves tudást. A héten lehetőség lesz ellátogatni hozzám konzultációra, valamint előadást is fogok tartani a témában.

Kérem, írja le néhány szóban, mi az az ájurvédikus gyógyászat?

– Az ájurveda a legrégebbi gyógyítási mód a világon, az első írásos feljegyzések Krisztus előtt ötezer évvel ezelőttről származnak. A kezelendő személy orvoslása átfogó módon történik, a gyógyítás holisztikus megközelítésű, amelyet rengeteg teszt és folyamatos kutatás támaszt alá. A kezelés minden esetben személyre szabottan történik, ez alatt a folyamat alatt megvizsgálunk minden tényezőt, a napi rutinon, étkezési szokásokon át a környezettel, családtagokkal való viszonyokig mindent, és igyekszünk tanácsokkal segíteni, hogy kialakulhasson az illető számára legideálisabb életvitelhez vezető rutin. Ezt a folyamatot támogatjuk meg különféle gyógynövényekkel, természetes gyógykészítményekkel.
Az első kiadás óta az ájurvéda alapjait képező könyv természetesen már sok újrakiadást élt meg, ám az alaptézisek az évezredek alatt semmit sem változtak, és a mai problémákra is tökéletes megoldást nyújtanak. Tehát egy átfogó, racionális és gyakorlatilag minden helyzetre megoldást kínáló, holisztikus gyógymódrendszerről beszélhetünk.

Miben különbözik az ájurvéda a hagyományos nyugati orvoslástól?

– A nyugati típusú orvoslásnál kitűnő, fantasztikus munkát végeznek a nyugati orvosok, azonban a legtöbb esetben túlságosan gyógyszeralapúak a módszerek, gyakran inkább a tünet, mint a valódi ok kerül kezelésre. Az ájurvéda esetén a gyógykészítmények előállításhoz a természetben megtalálható forrásokat használjuk, ennek köszönhetően a kezeléseknek nincs mellékhatásuk. Úgy hisszük, hogy mivel ennek a Földnek a gyermekei vagyunk, amely öt elemből épül fel, és ez az öt elem alkot bennünket is*, gyakorlatilag ezek prototípusa vagyunk. Ezáltal gondoskodnunk arról, hogy az ezzel kapcsolatos algoritmust, összefüggéseket megértsük, együttműködjünk az univerzummal és a testünkkel. A különböző kezelések alkalmával nemcsak külső forrásból származó gyógynövényeket, gyógyító hatású készítményeket alkalmazunk, de nagy hangsúlyt fektetünk a test belső megtisztítására is. A holisztikus megközelítés alapján fontos, hogy megteremtsük a testi-lelki egyensúlyt ezalatt a folyamat alatt, valamint hogy fenntartsuk azt.
Napjainkban ez a fajta megközelítés, maga az ájurvéda egyre népszerűbbé és keresettebbé vált a nyugati világban, köszönheti ezt rendkívüli hatékonyságának, természetközeli és emberközpontú megközelítési módjának. A gyógyítás tudományos kutatásokon, bizonyítékokon alapuló eredményessége felkeltette az emberek figyelmét, és gyakorlatilag a világon mindenhol elfogadottá és keresetté váltak az ájurvéda orvosok, tanítók, módszerek, kezelések, az alapelvek és maga az eköré felépülő ideológia. Az ezzel kapcsolatos, évezredes tudást gyakorlatilag szomjazzák az emberek.
Szerte a világon rájöttek, hogy ez alapján az ideológiai rendszer alapján boldogok és egészségesek lehetnek. Ez az én jelszavam, őrizd meg a boldogságod, őrizd meg az egészséged!

*Az öt alkotó elem: éter, levegő, tűz, víz, föld

Úgy értesültem, a héten van lehetőség találkozni Önnel ájurvédikus konzultáció keretein belül. Meg tudná mondani, mi történik egy ilyen konzultáció alkalmával, hogyan működik?

– Több mint húsz éve praktizálok, így ez idő alatt úgy gondolom, hogy jelentős szaktudásra tettem szert. A célom mindig az volt, hogy minél egyszerűbbé és hatékonyabbá tegyem a gyógyítást a betegek számára. A konzultáció alkalmával a cél a probléma feltárása. Először is megkérdezem a beteg kórtörténetét, elmondása alapján algoritmusszerűen kötöm össze a pontokat, kérdéseket feltéve keresem az ok-okozati összefüggéseket, idővel feltárva a probléma gyökerét, ez általában tíz-tizenöt perc szokott lenni. Aztán az érzelmekkel, mentális állapottal kapcsolatos kérdések következnek. Az emberek összességében nem szentelnek elég időt saját mentális, pszichológiai egészségükre. Érzelmek, aggódás, álmatlanság, depresszió, ezekből rengeteg dolog kikövetkeztethető. Tehát a fizikai tünetek megvizsgálása és feltárása után következik a mentális egészség felmérése.
Majd az étkezési szokások, az emésztés következik, a legtöbb betegségnek ez az alapokozója, alacsony fokozaton üzemel az emésztés, a bevitt tápanyagok feldolgozása és hasznosulása. A felmérés nagyon fontos része, hogy megtudjam, mit, hogyan, mikor esznek, milyen alapanyagokat és milyen minőségben, mennyiségben használnak, hogyan készítik el az ételeket, tehát minden információt feljegyzek és figyelembe veszek ezzel kapcsolatban is.
Ezután következik a családi kórtörténet vizsgálata, milyen betegségük volt esetleg a szülőknek, gondolhatunk itt cukorbetegségre, meddőségre, de akár a hajhullásra is, minden tényező fontos lehet.

A feltárásnak részét képezik egyéb fizikai vizsgálatok is, mint például pulzus-, szem-, testtartás-, motorikusképességek-, bőr- és stresszvizsgálatok. Általában hét-nyolcféle ilyen jellegű vizsgálat történik a személy állapotától függően.
Tehát mindenki esetén egyéni, személyre szabott kérdések alapján történik az állapotfelmérés, hogy feltárhassam a problémát. A kapott válaszok alapján alakítom ki a diagnózist, és teszek ajánlást a kezelésre. Ez alapján ajánlom a megfelelő ájurveda gyógykészítményeket, életmódtanácsokat és személyre szabott táplálkozási tervet, ahol minden részlet az egyéni szükségleteknek megfelelően van kialakítva.

Természetesen a személyes konzultáció után a későbbiekben is van mód egyeztetni, online elérhető vagyok, valamint Kotroczó Anikó nagyban segíti a munkámat itthon, fantasztikus tudásának köszönhetően ő ellenőrzi a folyamatokat, és gondoskodik a betegek megfelelő kezeléséről, miután én hazautaztam. Anikó által minden tudás, illetve fizikai segítség, úgy ahogy a gyógykészítmények is, könnyen elérhetőek Magyarországon is. A vizsgálat általában 30–45 percet vesz igénybe.

Orvosként sok érdekes esettel és csodálatos gyógyulással találkozik. Mesélne, kérem, az ön számára legkülönlegesebb esetről?

– Számomra minden eset ugyanolyan fontos, úgy gondolom, hogy egy doktor számára nem lehet különbség eset és eset között. De a kérdésre válaszolva az egyik legutóbbi esetem, amelyet megemlítenék, egy európai hölggyel kapcsolatos.
Bipoláris skizofréniája miatt keresett meg engem, szerette volna tudni, milyen ájurvéda-kezelés érhető el számára. Egyeztetés után úgy döntött, hogy kiutazik Indiába, hogy megkezdje az általam előírt kúrát. Mindez hat hónapja történt, és jelenleg hatavan százalékban gyógyultnak minősíthető az állapota, hála az ájurvéda-terápiának. A hölgy egyik tünete az insomnia volt, amely kilencven százalékban már gyógyultnak tekinthető, másik tünete a koncentrációs zavara volt, amely az eljárás hatására hetven százalékban javult, magabiztossága nyolcvan százalékban javult, és sorolhatnám. Összefoglalva az elmúlt hat hónapban az általam előírt kezelés és tanácsok hatására jelentős javulást értünk el már most az állapotában. Szerencsére sok más „nehéz” esetet, sikeres gyógyulást tudnék még felsorolni, szívbetegségek, cukorbetegség, autoimmun betegségek, rák és egyéb komoly problémák esetén is sikereket érünk el. Mindezen gyógyulásoknak nagyon fontos eleme a személyre szabott, jól megtervezett gyógymódok kialakítása.

Véleménye szerint mely szokásunkon kellene leginkább változtatnunk a nyugati világban, hogy egészségesebb és teljesebb életet élhessünk?

– Először is hadd mondjam el, Európa gyönyörű, a klíma, a tájak, amelyeket láttam, valahogy így képzelem el a mennyországot. Számomra a legszembetűnőbb és a legfontosabb, amelyet említenék, az étkezés és az azzal kapcsolatos szokások. Az emberek folyamatosan rohannak, karriert építenek, és a testükre, úgy tűnik, mintha csak eszközként tekintenének, nem foglalkoznak annak megfelelő táplálásával. Sok tényezőt érdemes lenne átvenni az indiai konyhaművészetből, leginkább a frissen készült ételek és a felhasznált, friss alapanyagok tekintetében. Ez rendkívül fontos, képzeljük el, mennyivel tápanyagdúsabb, egészségesebb egy éppen frissen elkészült étel, mint az, amelyet a hűtőben tárolunk pár napig, és utána fogyasztunk el, a fagyasztott élelmiszerekről inkább ne is beszéljünk. A hűtőben tárolt ételek, a feldolgozott gyorsételek szinten alig tartalmaznak a szervezet számára valóban felhasználható és igazán jól hasznosuló tápanyagokat, antioxidánsokat, amelyek nélkülözhetetlenek lennének a hosszú és egészséges élet fenntartásához.
Nagy igazság, hogy az vagy, amit megeszel! Úgy tartjuk, az élethez háromféle „tűzre”, energiaforrásra van szükség, az első a Nap általi, amelynek köszönhetően a zöldségek növekednek, amely a természetben található létformákat élteti, a második amellyel elkészítjük az ételt, tehát amelyen megsütjük, megfőzzük, végül a harmadik a bennünk égő „tűz”, amely gyakorlatilag a tápanyag feldolgozása közben létrejövő energia. Nincs szükség negyedik, ötödik ilyenre. Mit értek ez alatt? Például amikor a mirelit pizzát a sütőben „újrasütjük”. Az ilyen jellegű étkezésekkor nem hasznos kalóriát viszünk be szervezetünkbe, ezen ételek szinte semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmaznak. Ha sikerülne változtatni ezen az alapvető dolgon, az megalapozhatná egy boldogabb, egészségesebb, teljesebb élet alapjait mindenki számára!

Mennyire tartja fontosnak a jógának és a meditációnak a szerepét a testi-lelki egyensúly megteremtésében?

– Nagyon fontos, de a jóga mindössze egy az ájurvéda által használt 14-féle „eszköz” közül, olyan eszközökre gondolok itt, mint pl. a panchakarma*. Tehát mindössze egy pillére a nagy egésznek. Ha rendszeresen jógázik valaki, nyilván rengeteg pozitív változást tapasztalhat magán, de ne keverjük ezt össze egyfajta edzőtermi gyakorlással, hiszen itt nem csak az izmokról van szó. Fontos a prana, azaz a légzés szerepe, a figyelem befelé irányítása, a jóga szigorú szabályai. Tehát fontos lenne megérteni a jógát nemcsak mint mozgásformát, de mint filozófiát, életmódot is, hogy igazán élvezhessük annak minden áldásos hatását.

*A panchakarma kezelés hatására a test megtisztul a lerakódott méreg- és salakanyagoktól, amely számos megbetegedés kiindulópontja lehet.

Elolvasom a cikket