Ez a vitamin védi a májat és javítja a memóriát

A jó anyagcseréhez és májhoz is hozzájárul

A B4-vitamin aktívan részt vesz a szervezet anyagcsere-folyamataiban. Befolyásolja a zsíranyagcserét: védi a májat, és segíti a zsírok feldolgozását. A B4-vitamin a szénhidrát-anyagcserében is részt vesz. A vitamin javítja a béta-sejtek teljesítményét, amelyek az inzulin termeléséért és a vércukorszint szabályozásáért felelősek.

Támogatja az idegrendszer egészségét

A B4-vitamin részt vesz az acetilkolin szintézisében, amely neurotranszmitter az idegrendszer sejtjei közötti impulzusok továbbításáért felelős. A B4-vitamin része a mielinhüvelynek is, amely az idegrostokat borítja és védi őket a külső hatásoktól.

A vitamin hiánya memóriazavarhoz, koncentrációs problémákhoz és kognitív hanyatláshoz vezethet. A B4-vitamin a pszicho-érzelmi háttér stabilizálásáért is felelős, segít a stressz és az apátia leküzdésében, normalizálja a hangulatot.

Építő funkciója is van

A B4-vitamin része a foszfolipideknek, a sejtmembránok fő építőanyagának, amely megvédi a sejteket a külső károsodástól.

Hasznos a szív és erek számára

A B4-vitamin segít szabályozni a koleszterin és a zsírsavak szintjét a vérben. Az anyag megakadályozza a koleszterinplakkok kialakulását az erek belső falán, és megelőzi az érelmeszesedés kialakulását. A vitaminnak azonban nem ez az egyetlen hozzájárulása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

A B4-vitamin részt vesz a metionin nevű aminosav előállításában is, amely csökkenti a homocisztein koncentrációját a vérben – ez egy olyan szerves vegyület, amelynek feleslege növeli a stroke, a szívroham és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Terhes nők számára kifejezetten ajánlott

Az orvosok azt tanácsolják a várandós kismamáknak, hogy különös figyelmet fordítsanak a szervezet B4-vitamin-szintjére. Ez ugyanis fontos a magzat agyának és idegrendszerének normális fejlődéséhez. A várandós anya B4-vitamin-hiánya növeli a születési rendellenességek kockázatát a gyermeknél.

Napi ajánlott adag

A B4-vitamin ajánlott normája felnőttek számára napi 425–550 mg.

Mitől alakul ki vitaminhiány?

A B4-hiány ritka: egy egészséges ember könnyen ki tudja elégíteni a B4-szükségletét táplálékkal. Az anyag hiányát okozhatja a merev diéta, az autoimmun kórképek és a gyomor-bélrendszer betegségei, amelyek elvileg csökkentik a legtöbb vitamin és ásványi anyag felszívódását. Érdemes megjegyezni, hogy a vitaminhiányt gyakran más B-vitaminok hiánya is kíséri.

A tartós B4-vitamin-hiány negatívan hat a májra, és növelheti a szerv zsírhepatózisának kialakulásának kockázatát. Az állapot idegrendszeri zavarokkal is járhat.

Elolvasom a cikket