Növekszik a bűncselekmények száma Németországban

A tavaly Németországban regisztrált bűncselekmények száma 2016 óta a legmagasabb szintet érte el, a hatóságok összesen 5,941 millió bűncselekményt dolgoztak fel. Ez 5,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest és 9,3 százalékos emelkedést a 2019-es, a COVID19 pandémiát megelőző évhez képest. Különösen meredek emelkedést mutatnak az adatok az erőszakos bűncselekmények és a lopások kapcsán. Csupán az utóbbi 1,97 millió esetet tett ki, amely 10,7 százalékos növekedést jelent a 2022-es évhez viszonyítva.

Előbbi esetében, amely alatt a testi sértéseket, rablásokat és különböző szexuális bűncselekményeket értik, mintegy 214 ezer bűncselekményt regisztráltak a hatóságok, ami 8,6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A statisztikákból kiderül továbbá, hogy erőteljesen emelkedett a külföldi gyanúsítottak száma és aránya: míg a német gyanúsítottak száma egy év alatt mindössze egy százalékkal mintegy 1,32 millióra nőtt, addig a nem német gyanúsítottak száma 17,8 százalékkal mintegy 923 ezerre emelkedett.

Egyúttal a fiatal gyanúsítottak száma és aránya is jelentősen emelkedett. 2023-ban körülbelül 104 ezer 14 év alatti gyanúsítottat azonosítottak, amely 43 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. A 14 és 18 év közötti fiatalok száma, mintegy 177 ezer gyanúsítottal, 17 százalékkal magasabb, mint 2019-ben volt. A növekedés mindkét csoportban ismét különösen a nem német gyanúsítottak körében volt szembetűnő, a 2022-es évi adatokhoz képest mindkét esetben meghaladta a 30 százalékot, míg a német gyanúsítottak esetében ez az arány kevesebb mint három százalék volt.

A nyomozók a bűncselekmények számának hirtelen emelkedését többek között a COVID19 vírus megállítására bevezetett korlátozások eltörlésének tulajdonítják. A külföldi gyanúsítottak számának ugrásszerű növekedését a kriminológusok azzal magyarázzák, hogy továbbra is magas a bevándorlás aránya Németországba. Véleményük szerint fontos szerepet játszanak továbbá az első befogadóközpontokba uralkodó életkörülmények, a gazdasági bizonytalanság és az erőszakos tapasztalatok abban, hogy a külföldi gyanúsítottak aránya magas.

A statisztikák – már hivatalos bemutatásuk előtt is – megosztották a német közbeszédet és politikát, újból lendületet adva a Németországba irányuló bevándorlásról, a már Németországban tartózkodó migránsok integrációjáról, valamint a kitoloncolásokról szóló vitának és kérdésnek.

Elolvasom a cikket