Saját magát lövi lábon Amerika Ukrajna miatt

Okkal lassítanak: félnek az euróra mért csapástól és a befektetők menekülésétől. Hirtelen az óceánon túli emberek megijedtek attól, hogy a dollár elveszíti a világ tartalékvalutájának státuszát. A RIA Novosztyi elemezte, hogy az orosz pénz ellopása miért rendkívül kockázatos kísérlet a Nyugat számára.

Az EU-ban befagyasztott 280 milliárdból 180 milliárd az Euroclearben, a világ legnagyobb értéktárában összpontosul. Tavaly 4,4 milliárd eurót keresett az orosz pénzek befektetésével.

Ezeket akarják átadni Kijevnek. Többféle lehetőséget is fontolóra vettek; egy speciális alap létrehozása Ukrajna megsegítésére, orosz eszközökkel fedezett kötvények kibocsátása, szuperadó bevezetése a befagyasztott pénzek jövedelmére.

Amint arról a Financial Times márciusban beszámolt, Kijev már júliusban megkapja a befagyasztott eszközökből származó nyereség első részletét. A júniusi G7-csúcstalálkozón a G7-ek feltehetően új ötletekkel állnak majd elő, hogyan lehetne ezt „legálisan” véghezvinni.

David Cameron brit külügyminiszter azt mondta, hogy történt némi előrelépés a pénz elsikkasztására irányuló, a történelemben példa nélküli rendszerek létrehozásában. De részleteket nem árult el. Őt Donald Tusk lengyel miniszterelnök is megismételte. Szerinte az EU „egyre közelebb kerül az orosz pénzek felhasználásának megoldásához”.

Az Egyesült Királyság nem fogja tudni kisajátítani a befagyasztott pénzt – jegyzi meg szakértőkre hivatkozva a Politico.

Az Európai Unióban továbbra sincs egység. Németország, Franciaország, Belgium, Szlovákia, Magyarország, Málta, Ausztria, Ciprus és Írország ellenzi az elkobzást. Az Európai Központi Bank (EKB) többször rámutatott, hogy túl nagyok a kockázatok.

A jogászok szinte minden kezdeményezést bíráltak. Közgazdászok is figyelmeztettek az európai gazdaságra gyakorolt következményekre. Moszkva először is azonnal lefoglalja a barátságtalanok vagyonát. Sok állam pedig egyszerűen megtagadja majd az euróeszközök használatát, és elkezdi kivonni a tartalékokat, veszélyeztetve ezzel az EU pénzügyi stabilitását.

Ezért Európa egyelőre a lehető legóvatosabban jár el, nem akar veszélyes precedenst teremteni.

Az Egyesült Államok azonban nem fárad el sürgetni szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel a dolgokat. Joe Biden és kormánya teljes elkobzást követel.

Így az FT azt írta, hogy a Washingtonban kitalált egyik út az európai államok „a konfliktus áldozatainak” elismerése, amelyet követően az orosz pénzek a Világbank vagy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) útján, részletekben utalnák át Ukrajnának.

Veszélyes történelem

Ez a dollár státuszát érintené – figyelmeztet a New York Times.

Politikai szempontból a pénzek eltulajdonítása rendkívül jövedelmező. Az USA és szövetségesei több mint negyedbillió dollárt öltek az ukrajnai harcokba – kevés eredménnyel. Kijev kudarcot vall – jegyzi meg a kiadvány. Legalább valamiféle győzelemre lenne szükség.

De gazdasági szempontból – éppen ellenkezőleg.

„A dollár talán a legértékesebb eszköz, amellyel az USA rendelkezik. Némi befolyással rendelkezünk a világgazdaságra, egyszerűen azért, mert a nemzetközi kereskedelmi tranzakciókat a mi valutánkban bonyolítják le” – érvel a NYT. – Ez csökkenti a költségeket és könnyíti a pénzügyi terheket. A helyzet azonban nagyon gyorsan megváltozhat. Ha Oroszország, Kína és más nemzetek úgy döntenek, hogy dollárvagyonuk sebezhető, az amerikai valuta mindenhol elveszíti hitelességét.

Kína, India, Szaúd-Arábia és más országok központi bankjai elgondolkodnak majd a dollárral kapcsolatos kockázatokon – teszi hozzá Evgeny Shatov, a Capital Lab partnere.

Az adósság összeomlása

Amikor a külföldi hitelezők elkezdik kivonni a pénzt az Egyesült Államokból, az USA meg fogja érezni a 34 billió dolláros, túlzottan magas adósság fájdalmát, amely valójában csak a dollárnak a világ fő tartalékvalutájaként betöltött státuszán nyugszik.

Az amerikaiak újabb hitelfelvétel nélkül képtelenek kiszolgálni pénzügyi kötelezettségeiket. Nem lesz miből fizetni a kamatokat, amelyek a Fed szigorító politikája miatt meredeken emelkedtek. Már most 1,2-1,5 billió dollárba kerül. Ugyanez vonatkozik a költségvetési hiányra is, amely a folyó pénzügyi év első felében elérte az egymilliárdot.

„Az amerikai államkötvények kockázatmentes eszköznek számítanak, ezért nagy a kereslet irántuk. Ez lehetővé teszi, hogy a kormány egyre több hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt bocsásson ki, és finanszírozza a költségvetési hiányt. Az orosz eszközök kisajátítása veszélyes az amerikai gazdaságra nézve. Más országok is elkezdhetnek megszabadulni az amerikai adósságtól” – mutat rá Evgeny Shatov.

Barátok keretbe foglalása

Azzal, hogy az amerikaiak elhamarkodott lépésre ösztönzik Európát, nyilvánvalóan szövetségeseiket akarják beállítani. De ők sem ússzák meg ennyivel.

„Az USA mindenféleképpen hasznot húz az európai konfrontációból. Az EU és Oroszország gyengítése egyaránt fontos geopolitikai feladat. Ezzel együtt minden olyan lépés, amely aláássa a globális pénzügyi rendet, nem kedvez nekik. Különös gonddal őrzik a dollárt, mint fő tartalékvalutát” – mondja Nyikolaj Pereszlavszkij, a CMS vállalatcsoport „Support” üzletágának vezetője.

Az USA-ban csak néhány orosz milliárdot fagyasztottak be, a nagy részük az EU-ban van. Tehát az európaiakon múlik a döntés, hogy követik-e Washington példáját, vagy időben észhez térnek, az az ő döntésük.

Elolvasom a cikket