Új központból támadnak a migránsok

Gyalog és taxival is sok migráns érkezik a boszniai Bihácsra. A kisváros azonban csak egy megálló, innen csoportokba verődve próbálnak átszökni az Európai Unióba.

– A barátaimmal együtt megyünk. Minden csoport így csinálja. Átszökünk a határon, aztán gyalogolunk a vonatállomásig. Onnan egyenesen Zágrábba megyünk. Ezért öt–hatezer eurót kell kifizetni – mondta egy afgán férfi.

A migránsok közül sokan a parkokban, a játszóterek közelében tanyáznak. A telefonjukat bújják a határon való továbbjutási lehetőségek után kutatva. A bevásárlóközpontoknál a vásárlóktól pénzt kéregetnek. Többen is adnak nekik, csakhogy békén hagyják őket. Az egyik pakisztáni bevándorló az M1-nek elmondta: neki is elfogyott a pénze, most arra vár, hogy a már Olaszországban lévő testvére küldjön neki.

„Körülbelül ötszáz migránssal találkoztam idefelé jövet. Láttam egy csoportot, ott legalább százötvenen voltak. Úgy tudom, ők továbbjutottak Horvátországba.”

Harcok és gyilkosságok

A boszniai Una-Szanai kanton is nyomás alatt van. A bevándorlók között nem ritkák az összecsapások sem. Legtöbbször csak a rendőrök tudják megfékezni őket.

– Egy gyilkosság is történt ebben az évben. Két afgán migráns a tábor közelében esett egymásnak. Egyikük belehalt a sérüléseibe. Az elkövetőt az eset után sikerült azonosítani és letartóztatni. Más esetekben is kaptunk bejelentést. Támadások, verekedések és lopások fordultak elő a különböző nemzetiségek között – fogalmazott a kanton belügyminisztériumának sajtószóvivője.

Szerdán fogadta el a baloldali többségű Európai Parlament az Európai Unió új migrációs csomagját. Ebben többek között kötelező szolidaritást írnak elő, és elvárják a menedékkérelmek gyorsabb elbírálását.

De azt is kimondják, hogy a tagállamoknak választaniuk kell: vagy befogadnak migránsokat, vagy fizetnek migránsonként 20 ezer eurót, vagyis csaknem nyolcmillió forintot.

A Migrációkutató Intézet elemzője, Gönczi Róbert elmondta: ez úgy nézne ki az új döntés értelmében, hogy három lehetőség van minden állam előtt. Az egyik az, hogy elfogadja a relokációs mechanizmust, avagy befogad migránsokat. A második megoldás az, hogy egy fejpénzt fizet az emberek után, egy előre meghatározott millió eurós összeget, valamint van egy olyan megoldási lehetőség is, hogy valamilyen hozzájárulást ad azoknak az államoknak, akik aktívan részt vesznek a probléma megoldásában.

A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója szerint a bevándorlás történelmi távlatban is jól mutatja, milyen rendkívül súlyos kérdés.

Menczer Tamás a Kossuth Rádióban azt mondta: az elmúlt egy évtizedben a brüsszeli politikában semmi érdemi változást nem lát. Mint mondta: Afrika helyzete is jól mutatja, hogy miért nagyon súlyos az, hogy a bevándorlást Brüsszelben továbbra sem megállítani, hanem megszervezni akarják.

A kommunikációs igazgató arra is emlékeztetett, hogy az előrejelzések szerint Afrika lakossága a következő 20 évben 750 millió fővel fog nőni. Ez csak a növekmény lesz.

„Mi itt Európában vagyunk 500 millióan szűken talán. És 20 év alatt több 750 millió lesz a népességnövekmény, tehát hogyha ezt a politikát folytatják Brüsszelben, akkor majdnem azt mondtam, hogy Európának harangoztak” – mondta.

Menczer Tamás hangsúlyozta: az a feladat itt, Magyarországon, hogy június 9-én olyanokat küldjünk Brüsszelbe és az Európai Parlamentbe, akik olyan sorskérdésekben, mint a háború vagy a bevándorlás, valóban a magyar és az európai érdeket képviselik: ez pedig a béke és a biztonság.

Elolvasom a cikket