Újra fenyeget a kolerajárvány

A tájékoztatás szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában, Haitiben, Szomáliában, Szudánban, Szíriában, Zambiában és Zimbabwében a legsúlyosabb a helyzet. Egyes országokban a betegek fele 15 év alatti, 30 százalékuk pedig öt év alatti gyermek, és a halálozások csaknem 40 százalékát kisgyermekek teszik ki.

A kolera nem ismer határokat: terjedését elősegíti a fertőzött víz, a rossz szennyvízelvezetés és vízgazdálkodás, a növekvő szegénység, a klímaváltozás, a háborús konfliktusok és minden, ami gátolja a tiszta vízhez való hozzájutást.

A járvány a rossz körülmények között élő gyermekekre méri a legnagyobb csapást: az alultápláltsággal küzdő gyerekek legyengült immunrendszerük miatt jóval nagyobb eséllyel kerülhetnek életveszélyes állapotba, mint egészséges társaik.

Idén, az év elején a Kongói Demokratikus Köztársaság 26 tartományából 18-ban a heves esőzések következtében áradások pusztítottak, a Kongó folyó vize több mint 60 éve nem látott szintre emelkedett. Az érintett területeken több mint kétmillió ember, köztük 1,2 millió gyermek szorul segítségre az árvíz miatt, amely csaknem 100 ezer háztartást, 1325 iskolát, 267 egészségügyi intézményt tett tönkre vagy rongált meg, és súlyos kárt okozott a termésben is, ami helyenként élelmiszerhiánnyal fenyeget.

Mivel az árvízzel sújtott területeken gyakoriak a szennyezett vízzel terjedő betegségek, az UNICEF gyorsan reagált a kongói helyzetre, hogy megfékezze a járványt – írja a közlemény.

A Kongói Demokratikus Köztársaság egyébként is a világ egyik legszegényebb országa: fegyveres konfliktusok, élelmiszerhiány és járványkitörések sújtják lakóit – emeli ki a közlemény.

Elolvasom a cikket