A hosszú élet titka

Eib Zoltán
2024. április 17. szerda. 5:42

A szigetek hagyományos zenei és táncos előadásai, mint például a sanshin zenekar és a kimonókat viselő taiko dobosok, vonzzák az érdeklődőket. De, amiről igazán híres a sziget, az lakosságának magas életkora. Okinawa, ahol a lakosok jóval átlag feletti élettartamot élnek meg a globális statisztikák szerint. Fedezzük fel Okinawa lakóinak életmódját és táplálkozási szokásait, és hogy ezeknek milyen mély hatása van az egészségükre és hosszú életükre.

A szigeteken élő emberek átlagosan több, mint 85 évet élnek, ami jóval meghaladja a világ átlagát. Ez a jelenség nem csupán a genetikai adottságokra vezethető vissza. Ennek a lenyűgözően hosszú élettartamnak a titka részben az egészséges életmódban és a kiegyensúlyozott táplálkozási szokásokban rejlik, amelyeket követve Okinawa lakosai élik mindennapjaikat. Az okinawaiak erős társadalmi kapcsolatokat ápolnak, és a közösség fontos része az életüknek. A társas érintkezés és a baráti kapcsolatok hozzájárulnak a mentális és fizikai egészségükhöz. Az okinawaiak közösségi életének meghatározó eleme a „moai” rendszer, ami egyfajta összekötő kapocs a társadalomban, segítve az embereket abban, hogy támogató közösségek részévé váljanak. Az okinawaiak étrendje egyszerű, kevés feldolgozott élelmiszert tartalmaz. Sok zöldséget fogyasztanak, gyümölcsöt, halat és sovány húsokat. A kis adagok és a mérsékelt kalóriabevitel is hozzájárul a hosszú élettartamhoz. Ha a kedves olvasó Okinawában jár, mindenképpen meg kell kóstolnia az Agu sertéshúst. Ez a fajta sertéshús különleges ízű és szaftos. Az agu sertések a szigeteken szabadon legelnek, ami megalapozza húsuk magas minőségét. Különlegesnek számít az umibudo is, ez egy tengeri alga, gazdag ásványi anyagokban, és tele van kollagénnal. Nagyon híres a shikuwasából készült frissítő is. A shikuwasa egy citrusféle, amely csak Okinawán terem, és C-vitaminban rendkívül gazdag.

Az okinawaiak rendszeresen mozognak, például kertészkednek, sétálnak vagy bicikliznek. A testmozgás és a fizikai aktivitás hozzájárul a jó egészséghez és az élettartamhoz. Az okinawaiak élvezik a természet közelségét, például a tengerpartot és a hegyeket. A természetben való tartózkodás és a friss levegő jótékony hatással van az egészségre. Meg kell említenünk okinawaiak erős életcélját is, ami motiválja őket. Pozitív hozzáállásuk és stresszkezelési képességük is hozzájárul a hosszú élettartamhoz.

A szigeten található Ogimi falu, amelynek főterén egy kőbe vésett felirat azt hirdeti: „80 évesen még csak fiatal vagy. 90 évesen, ha az őseid meghívnak téged a mennybe, kérd meg őket, hogy várjanak meg 100 éves korodig – akkor talán megfontolhatod.”

Az okinawaiak életmódja és hosszú élettartama a fent említett tényezők kombinációjából adódik, és ezek a szokások inspirálók lehetnek mindannyiunk számára

Ez a lenyűgöző statisztikai adat az elmúlt évtizedekben azonban egyre árnyaltabbá vált, romló tendenciát mutat. Felmerül a kérdés, hogy mi történt, mi romlott el?

Az elmúlt évtizedek során az okinawai őslakosok híresen hosszú élete és kivételes egészségi állapota részben megváltozott. A nyugati életstílus, beleértve a gyorséttermi láncok megjelenését és a modern ipar fejlődését, hatással volt az ottani lakosság életmódjára és táplálkozási szokásaira. A nyugati hatások megjelenése Okinawa szigetén az egészséges hagyományos étkezési minták és életmód felbomlásához vezetett. A tradicionális okinawai étrend, amely a zöldségekre, gyümölcsökre, tenger gyümölcseire és sovány fehérjékre összpontosított, kezdett átalakulni, miközben az emberek egyre inkább feldolgozott élelmiszerekre és gyorséttermi ételekre váltottak.

Emellett a modernizáció és az ipari fejlődés okozta életmódbeli változások, mint például az ülő életmód elterjedése és a hagyományos munkavégzési gyakorlatok elvesztése, további kihívást jelentettek az Okinawa lakosainak egészséges életmódjára. Ennek eredményeként korábban nagyon alacsony volt a rákos megbetegedésekben és az elhízásban szenvedők aránya. Ez napjaikban már megváltozott.

Ezek a változások részben hozzájárulhattak ahhoz, hogy az elmúlt évtizedekben Okinawa lakosságának híresen hosszú élettartama kezdett csökkeni. A modern életstílus negatív hatásainak elkerülése érdekében azonban egyre több okinawai lakos és szakértő fordul vissza az egészségesebb hagyományos életmódhoz és táplálkozási szokásokhoz.

Az Okinawa szigetén történt változások tanulsága, hogy bár a modernizáció előnyöket hozhat, fontos megőrizni és támogatni az egészséges életmódhoz és táplálkozási szokásokhoz való visszatérést, hogy az ottani lakosok továbbra is élvezhessék a hosszú és egészséges élet előnyeit.

Elolvasom a cikket