A posztcovid nyomot hagy a vérben

A hosszú covid, amelyet néha más elnevezésekkel, például poszt-covid állapotok néven emlegetnek, olyan tünetek egész sorát foglalja magában, amelyek azután is fennállnak, hogy valaki felépült a Covid–19 fertőzésből. Volt némi vita arról, hogy mennyire gyakori ez az állapot, de sokan még mindig úgy becslik, hogy 10 Covid–19 esetből egy vezet valamilyen mértékű hosszú covidhoz.

Tekintettel arra, hogy a világjárvány kezdete óta hány SARS-CoV–2 fertőzést regisztráltak, még a vakcinák kifejlesztése ellenére is, ez nagyon sok embert jelent, akik gyakran hosszú távú legyengüléssel járó betegséggel küzdenek.

„Mivel minden tizedik SARS-CoV-2 fertőzés hosszú ideig tartó covidhoz vezet, és a becslések szerint világszerte 65 millió ember szenved a folyamatos tünetektől, ezért sürgősen több kutatásra van szükségünk ennek az állapotnak a megértéséhez” – mondta az egyik vezető kutató, Peter Openshaw professzor egyik nyilatkozatában.Hozzátette: „Jelenleg nagyon nehéz diagnosztizálni és kezelni.”

Ezért a londoni Imperial College egy csoportja által vezetett új tanulmányban olyan betegek egy csoportját vizsgálták, akik legalább hat hónappal korábban súlyos Covid–19 fertőzéssel kerültek kórházba. Bár bármely covidfertőzés hosszú távú tünetekhez vezethet, núgy vélik, hogy a legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akiknél a betegség kezdetben a legsúlyosabb volt.

E betegek közül 426 betegnél a covid hosszú ideig tartó tünetei jelentkeztek, míg 233 beteg teljesen meggyógyult. A kutatócsoport vérplazmamintákat elemzett, és 368 különböző, az immunitásban és a gyulladásban szerepet játszó fehérjét vizsgált.

A teljesen felépült betegekhez képest a hosszú covid-ben szenvedő betegek vérében kimutattak markerként használható vérmintázatokat, amelyek összhangban voltak az immunrendszer folyamatos aktivitásával. Ezek közé tartoztak a csontvelő myeloid sejtjeiben képződő a gyulladás jelzők, valamint a komplementrendszer egymással összekapcsolt fehérjék kaszkádja, amely rendszer akkor lép működésbe, amikor a szervezetben fertőzés vagy szöveti károsodás történik, ezenkívül köztudottan számos autoimmun betegséggel hozható összefüggésbe.

„Szokatlan, hogy az akut fertőzés megszűnése után több hónappal is bizonyítékot találunk a komplement rendszer folyamatos aktivitására, ami arra utal, hogy a hosszan tartó covid tünetei az aktív gyulladás következménye” – magyarázta az első szerző, Dr. Felicity Liew. Sőt, e vérmarkerek bizonyos mintázatait különböző tünetcsoportokkal is sikerült összekapcsolni. A hosszú covid a szervezet számos különböző szervrendszerére gyakorolt hatások óriási skálájával hozható összefüggésbe, de ez az elemzés öt különböző jelenséget mutatott ki:

fáradtság
kognitív károsodás
szorongás és depresszió
szív- és légzőszervi betegségek
gasztrointesztinális panaszok

Bár az emberek egynél több tünetcsoportot is megtapasztalhatnak, ez az információ mégis hasznos lehet a célzottabb kezelésekkel kapcsolatos vizsgálatok megtervezésekor. A csoport kiemeli az IL-1 antagonisták nevű gyógyszerek csoportját –, amelyeket jelenleg a reumás ízületi gyulladás kezelésére használnak –, amik az immunrendszer azon összetevőit célozzák meg, amelyek a hosszú covid egyes altípusaiban aktiválódni látszanak.

A kutatásnak van bizonyos korlátja, amivel foglalkoznak. Mint Dr. Liew rámutatott: „Nem lehetünk biztosak abban, hogy ez a hosszú covid minden típusára igaz, főleg ha a tünetek nem kórházi fertőzés után jelentkezik.”

Openshaw professzor szerint kulcsfontosságú a hosszú covid bonyolultságának megértése. „Ez a munka bebizonyította, hogy a hosszú covidot a vírusfertőzés utáni gyulladás okozza, ami még bonyolultabb és összetettebb is lehet.”

„Reméljük, hogy munkánk megnyitja az utat a hosszú covid különböző típusaira vonatkozó specifikus tesztek és kezelések kifejlesztése előtt, de úgy véljük, hogy a kezelés egyoldalú megközelítése nem biztos, hogy működik.”

Elolvasom a cikket