A rák kialakulásának esélyét növelhetik ezek a közkedvelt ételek

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a tengeri ételeket kedvelő emberek a rákot okozó vegyi anyagok nagyobb kockázatának vannak kitéve, valamint a daganatos betegség mellett más egészségügyi problémával is szembenézhetnek. Az amerikai Dartmouth Egyetem által végzett kutatás kimutatta, hogy a halak a korábban becsültnél magasabb szintű PFAS-t tartalmaznak, amely káros az emberre nézve. A lebomlás pedig több ezer évig tarthat. Ezeket a PFAS vegyszereket, amelyek olyan forrásokból származnak, mint a csomagolás, a ruházat és a tűzoltóhabok, már korábban is kimutatták az ivóvízben, és a vizsgálatok azt mutatják, hogy szinte minden amerikai vérében mérhető mennyiség van.

Ilyen betegséget okozhat még.

A PFAS-nak való túlzott expozíció egészségügyi problémákat, például rákot, magzati rendellenességeket és májbetegségeket okozhat, ezért kulcsfontosságú a magas koncentráció elkerülése. Ez a probléma különösen érinti a kutatók szerint homár és a garnélarák rajongóit, mert ezekben volt a legmagasabb a venyi anyag jelenléte.

Az Exposure and Health folyóiratban megjelent tanulmány megkérdőjelezi azt a széles körben elterjedt hiedelmet, hogy a halban gazdag étrend pusztán jótékony hatású. Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a tenger gyümölcsei segítik a gyulladás szabályozását, csökkentik a szívroham kockázatát és segítik a fogyást, azonban a negatív hatásokról sokáig nem lehetett hallani. A tudósok kiemelték, hogy az embereket nem elriasztani akarják a halevéstől, csupán az a céljuk, hogy a mértékletességre hívják fel a figyelmet.

Elolvasom a cikket