Az uralkodó, akinek magassága mai napig közbeszéd témája

Magyar Tibor
2024. április 17. szerda. 7:37

Napóleon 168 centiméter magas volt. Az ő korában ez a magasság meghaladta az átlag francia férfi magasságot. Mégis központi szerepet kapott az uralkodó magassága.

A francia forradalom idején a brit kormány propagandaoffenzívát indított Bonaparte Napóleon, a francia hadsereg legfőbb tábornoka ellen. A propaganda nagy része karikatúrákból állt, amelyek Napóleon alacsony termetét és lobbanékony személyiségét állították a középpontba. Bár a történészek vitatkoznak Napóleon valódi magasságáról, abban egyetértenek, hogy ez a propagandakampány volt felelős a „Napóleon-komplexus” kifejezés mögötti téves elképzelésért.

A híres pszichológus, Alfred Adler használta először ezt a kifejezést 1956-ban, amikor az alacsony férfiakra utalt, akik haragszanak a világra, amiért alacsonyabbak az átlagnál. Adler kisebbrendűségi komplexus elméletének magyarázatából kibontakozva a Napóleon-komplexus olyan férfiakra is utal, akik állandóan magasabb férfiakhoz hasonlítják magukat, frusztráltak és dühösek lesznek, ha emlékeztetik őket alacsony termetükre – akár verbálisan, akár fizikailag –, és mentális egészségügyi problémáik lesznek ki a magasságuk megszállottsága miatt.

A Napóleon-komplexus nem klinikai mentális betegség vagy személyiségzavar. Nem szerepel az Amerikai Pszichiátriai Társaság által kiadott öt diagnosztikai és statisztikai kézikönyv egyikében sem, amelyek az összes elismert mentális betegséget leírják. Sajnos ez a címke lekicsinylő módon is használható, és nem szabad úgy gondolni rá, mint egy „gyűjtőfogalomra”, amely az alacsony és magas férfiak sajátos viselkedését egyaránt magyarázza.

Az evolúciós pszichológusok szerint az emberek vonzódnak a szimmetrikus testekhez és arcokhoz, de idegenkednek az aszimmetrikus testektől és arcoktól, mivel a deformitás, a szellemi hiányosság és a betegség között összefüggés áll fenn. Még ma is, ha meglátunk valakit, akinek konvencionálisan nem vonzó arcvonásai vannak, elhízott vagy genetikai deformitással rendelkezik, valami mélyen legbelül undorral vagy félelemmel tölt el minket.

A férfiak a genetika és a hormonok miatt természetes módon magasabbak, mint a nők. Az, hogy egy férfi 180 cm vagy 160 cm magas, nagyrészt a szüleitől örökölt génektől függ. Azonban más tényezők, például az anya egészségi állapota a terhesség alatt, a gyermekkori táplálkozás és a háztartási környezet is meghatározhatja a felnőtt férfi végső magasságát.

Van bizonyíték arra, hogy az alacsonyabb férfiak kénytelenek a magasságukat kellemetlen, harcias viselkedéssel kompenzálni? A válasz erre a kérdésre egy határozott nem. A mítoszt, miszerint az alacsonyabb férfiakra a Napóleon-komplexus jellemző, több tanulmány is megcáfolta.

Az egyik ilyen egy egyetemi vizsgálat, amely megállapította, hogy a sztereotípiával ellentétben az alacsony férfiak sokkal kevésbé veszítik el a türelmüket, mint az átlagos magasságú férfiak. A tanulmány szerzői azt állítják, hogy „ha valaki lát egy alacsony férfit agresszívan viselkedni, akkor ezt az agresszivitást azonnal annak tulajdonítja, hogy a férfi alacsony”.

Bár hosszú utat tettünk meg annak felismerésében, hogy bárkit a fizikai megjelenése alapján megítélni helytelen és azt nem szabad eltűrni, ez még mindig elterjedt, és az alacsonyabb férfiaknál pszichológiai problémákat okozhat.

Az, hogy egy átlagosnál alacsonyabb férfi hogyan érzi magát a magasságával kapcsolatban, gyakran attól függ, hogy a szülei, családtagjai vagy kortársai következetesen negatív figyelmet fordítottak-e a magasságára.

Elolvasom a cikket