Díszkivilágítással kel életre esténként a Kodály köröndi új homlokzat + GALÉRIA

Szilléry Éva
2024. április 17. szerda. 7:02

Tavaly adták át a Vasutasház névre keresztelt köröndi palotát, amelynek két felső szintjét teljesen vissza kellett építeni a 2014-es tűz után. Homlokzati elemeit tekintve egyike a legdíszesebbeknek a vele átellenben álló Hübner-udvar, Bukovics Gyula építész munkája, a neoreneszánsz stílusban épült műemlék, amelyet mindössze egy év alatt, 1884-re építettek fel.

Nevét az első tulajdonosáról Hübner Ferdinánd Nándorról kapta.

Az épületet a második világháborúban bombatalálat érte, így közel nyolcvan éve nem láthattuk a Szinyei Merse Pál utca felé eső sarokrész tornyait. A hiányzó épületelemek és a megkopott épületdíszek miatt a háborúnak ez az épület a legnagyobb vesztese a köröndi paloták közül. A kastélyokat különbözőségük mellett, éppen a két-két torony és a francia kastélyépítészetből örökölt előkertes, franciaudvaros építkezés tette egyöntetűvé. Az Andrássy út városépítészeti koncepcióját Reitter Ferenc – ma úgy mondanánk – fővárosi főmérnök dolgozta ki.

Az építészeti megfogalmazás körvonalait az ezért Bécsből Budapestre költöző Petschacher Gusztáv elképzelései szerint írták elő a köröndön épülő házak tervezőinek. Három építész jegyzi a négy egyedi arculatú palotát, amelyeknek nem írtak elő különösebb egységességet.

A Hübner-udvart és a vele szemközti Andrássy-udvart, amelyet Kodály Zoltán otthonáról Kodály-házként is emlegetnek, Bukovics Gyula tervezte. A Vasutasház Kauser József, a mellette álló MÁV Nyugdíjintézeti Bérház pedig maga Petschacher Gusztáv elképzelései alapján épült. Ez utóbbi a sgrafittós ház hírében áll, mert aranyozott homlokzatát Székely Bertalan és Rauscher Lajos készítette.

„Elsősorban a tér kontúrját adó íves vaskerítések mögött, a kertben álló négy nagy épület tömegformálásának egységessége emeli különösen értékessé az Andrássy úti világörökség egyik legszebb részét, a Kodály köröndöt” – mondta lapunknak Korompay Katalin, a Budapest Világörökségéért Alapítvány főépítésze.

Kiemelte, hogy a négy köröndi épület sajátossága a francia kastélyépítészetből származó úgynevezett cour d’honneur-os –előkertes, a közepén beugróval – alaprajz és a már említett négy torony. A szóban forgó Hübner-udvar homlokzatát baluszteres erkélybeugrások, bordázott oszlopok és a palladio-motívumos keretezés díszítik. Az egyik legdíszesebb homlokzat a négy palota között, ám ezeket a formákat alig lehetett kivenni, annyira megrongálódott a háború és az elhagyatottság következtében. A jelenlegi felújítással minden elemét újra gyártották. Mára a homlokzat teljesen elkészült, a negyedik tornyon dolgoznak még, ezért van jelenleg is felállványozva az ingatlan.

A ház külön érdekessége, hogy eredeti formájában megmaradt egy 420 négyzetméteres lakás benne, amely egy orosz tábornok főhadiszállása lett a háború után. 1956-tól a Hazafias Népfront VI. kerületi bizottsága működött a lakásban, ezért úszta meg a nagypolgári lakások szétdarabolását. Ma filmforgatások kedvelt helyszíne ez a lakás.

Az átfogó felújítás mellett az épület tetőterében 17 kétszintes luxuslakást alakítanak ki, belső udvarait parkosítják, alattuk kétszintes mélygarázst építenek ugyancsak 17 parkolóhellyel, a lépcsőházak falára díszfestés kerül, és az eredeti liftet is felújítják.

Bár 2002-ben született már egy terv a Körönd épületeinek felújítására, Nagy Bálint Ybl- és Kossuth-díjas építész Europa Nostra-díjat is kapott érte, mégsem találtak olyan befektetőt, aki egységesen nekilátott volna a négy ingatlannak. Részben a költségek miatt, részben mert háromféle tulajdonosi struktúrában működik a négy ház. Lassanként újul meg tehát egy-egy ház a Kodály köröndön, külön-külön befektetővel, valahogy úgy, mint ahogyan annakidején megépültek önálló építész elképzelések mentén.

Tavaly a nyolcvanas évek óta az Egyesült Államokban élő ismerősöm állapította meg, hogy a Kodály körönd számára négy komor árnyéképületet jelentet fiatalkorában, a szocializmus idején. Aligha látott a homlokzatokból és a formákból bármit is kirajzolódni. Mostanra a tér a maga eleganciájában az Andrássy út előkertes traktusának elegáns nyitánya lett, önálló identitással.

A szépséges sgrafittós ház maradt hátra, amelynek restaurálása minden bizonnyal a legkomplikáltabb feladvány lesz befektetőjének.

Hübner-udvar

Hübner-udvar

Fotó: MH/Török Péter

Elolvasom a cikket