Ezek a fogamzásgátlók pusztító betegségekhez vezethetnek

A progesztogének olyan szintetikus gyógyszerek, amelyek a nőkben található természetes nemi hormont utánozzák: a progeszteront. Leggyakrabban hormonális fogamzásgátlásra és a menopauza enyhítése során szedik őket, önmagukban vagy ösztrogénekkel kombinálva. Bizonyos betegségek, például az endometriózis vagy a policisztás petefészek szindróma kezelésére is alkalmazhatók.

De van az éremnek egy másik oldala is. Egy francia kutatók által nemrég közzétett tanulmány az első, amely összefüggésbe hozza bizonyos progesztogének hosszú távú használatát az intrakraniális meningeóma nevű agydaganat megnövekedett kockázatával.

Fogamzásgátló tabletták és agydaganatok – mi a közös bennük?

Az intrakraniális meningeómák átlagosan 9,5/100 ezer embernél fordulnak elő, és az elsődleges központi idegrendszeri daganatok 40 százalékát teszik ki. Bár szövettanilag jóindulatúak és lassú növekedésűek, problémát okozhatnak azáltal, hogy nyomást gyakorolnak az agy szomszédos szöveteire, ami sebészeti beavatkozást igényel. Az életkor az egyik tényező, amely jelentősen növeli a meningeóma kockázatát – 65 éves kor után gyakoribbak.

A francia Nemzeti Gyógyszer- és Egészségügyi Termékbiztonsági Ügynökség (ANSM) kutatói 108 366 nő adatait vizsgálták, akik közül 18 061-en 2009 és 2018 között agyműtéten estek át meningeóma eltávolítása céljából. Az elemzés célja az volt, hogy megvizsgálják a kiválasztott progesztogének és a tumor előfordulása közötti összefüggést. A következtetések nem optimisták.

A 150 mg medroxi-progeszteron-acetát (Depo-Provera) injekció formájában történő hosszú távú (legalább egy éven át tartó) alkalmazása a műtétet igénylő intrakraniális meningeóma 5,6-szoros kockázatának növekedésével járt együtt. Ugyanez volt igaz az 5 mg-os szájon át szedhető medrogeszton (Colprone) esetében is, azzal a különbséggel, hogy a kockázat 4,1-szer nagyobb volt a nem hormonhasználók esetében. A leggyengébb, de szintén észrevehető volt a promegestone 0,125 mg/0,5 mg (Surgestone) hatása, amely 2,7-szer nagyobb valószínűséggel okozott agydaganatot.

A fent említett, egy évnél rövidebb ideig használt gyógyszerek egyike sem mutatott ilyen pusztító hatást. A progeszteron (Prometrium, Utrogestan, Endometrin), a dydrogeszteron (Femoston) vagy az általánosan használt levonorgesztrelt felszabadító spirálok használatakor nem észleltek megnövekedett kockázatot, függetlenül a bennük lévő dózistól.

A kutatók elismerik, hogy az SNDS-adatbázisából hiányzott az összes olyan klinikai részletre és indikációra vonatkozó információ, amelyre progesztogéneket írtak fel. Nem tettek említést a meningeomára való genetikai hajlamról és a nagy dózisú sugárzásnak való kitettségről sem, amelyek a betegség kockázati tényezői.

Mivel a medroxi-progeszteron-acetátot világszerte 74 millió nő használja fogamzásgátlóként, az ennek tulajdonítható meningeómák száma potenciálisan magas lehet.

Elolvasom a cikket