Hamarosan indul a Hungarian Circus Fesztivál

A magyar cirkuszművészet népszerűsítésére, a cirkuszművészet területén felbukkanó tehetségek felfedezésére és támogatására, a műkedvelő cirkuszművészeti közösségek, klubok és egyesületek szakmai támogatására a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a magyar professzionális artistaművészeti képzőhelyek tehetségkutató versenyt, fesztivált szerveznek.

A versenyre jelentkezhet bárki, aki a cirkuszművészet területén elkötelezettséggel bír, akit szülője, gondviselője, illetve edzője arra javasol, s aki vállalja a verseny szabályzata szerinti részvételt.

A versenyre április 19-ig jelentkezhet bárki, aki a cirkuszművészet területén megszerzett tudását mások számára meg kívánja mutatni. Az eddig beérkezett produkciós pályamunkákat a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia előadóművészeti tanácsa zsűrizi.

A versenyprogramra négy szakmai kategóriában lehet nevezni:

• akrobatika (bármely a talajakrobatika elemeit tartalmazó) produkció;

• légtorna (bármely a légtorna, levegő akrobatika elemeit tartalmazó) produkció;

• ügyesség (bármely az egyensúlyozás és zsonglőrködés elemeit tartalmazó) produkció;

• kreatív (bármely a felsorolt három klasszikus cirkuszművészeti terület elemein túlmutató vagy ezen elemeket kreatív módon ötvöző) produkció.

A Hungarian Circus Talent versenyre az előzsűrizést követően 2024. május 24–26-án kerül sor. A fesztivál győztesei 2024. június 30-án 17 órakor gála előadáson mutatkozhatnak be a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

A cirkuszi világnapot (Word Circus Day) minden év áprilisának harmadik szombatján rendezik meg. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia egész napos eseményével párhuzamosan a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és a Nemzeti Művelődési Intézet közös mentorprogramjának nyílt napja zajlik, tíz amatőr klub részvételével egy egész napos workshop keretében.

Elolvasom a cikket