Mi a legegészségesebb gyümölcsös rágcsálnivaló gyerekeknek?

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a gyümölcsös snackeket úgy definiálja, mint „gyümölcsből és gyümölcslevekből készült termékeket, amelyek hozzáadott cukrot, mesterséges színezéket és aromákat, valamint tartósítószereket tartalmazhatnak”.

A gyümölcsös snackek egészségességének összehasonlításához a tudósok a Nutrient Rich Food (NRF) indexet használták, amely egy általános élelmiszer-minőségi pontszámot számol ki egy termék tápanyagprofilja alapján. A modell figyelembe veszi a kívánatos tápanyagokat – fehérje, rost, kálium, D-vitamin, kalcium, vas –, valamint az étrendben korlátozni ajánlott tápanyagokat – telített zsír, koleszterin, hozzáadott cukor és nátrium –, hogy értékelje az egyes gyümölcsös snackek általános tápértékét.

Egy darab friss gyümölcs sokkal több tápértékkel bír, mint bármelyik gyümölcsös snack, de az adatok azt mutatják, hogy az embereknek átlagosan csak kilenc százaléka fogyaszt legalább öt adagot gyümölcsből és zöldségből a napi étrendjében. Ezért az egyik stratégia a gyümölcsök mennyiségének növelésére a fogyasztók étrendjében az, hogy tápanyagokban gazdag gyümölcsös rágcsálnivalókat egyenek. Végre tudjuk, hogy milyen típusú rágcsálnivalók a legegészségesebbek.

Alissa Nolden, az UMass Amherst egyetemi adjunktusa szerint: „Megpróbáltuk összekötni a pontokat az összes tápanyag között, ami az NRF egyik előnye – az a képesség, hogy egyszerre több tápanyagot is vizsgálni tudunk.”

A tudósok a gyümölcsös rágcsálnivalókat kilenc különböző kategóriába sorolták: aszalt gyümölcsök, gyümölcsalapú szeletek, ízesített aszalt gyümölcsök, gyümölcskonzervek, gyümölcsízű rágcsálnivalók, gyümölcspürék, gyümölcschipsek, formázott gyümölcsök és gyümölcskonzervek gyümölcslével. Céljuk az volt, hogy meghatározzák a gyümölcsös rágcsálnivalók egészségességét, és megnézzék, hol lehetne javítani.

A kutatók megállapították, hogy az aszalt gyümölcsök rendelkeznek a legjobb általános tápértékprofillal, a legnagyobb tápanyagsűrűséggel és rosttartalommal, valamint a legkevesebb hozzáadott cukorral.

Az új tanulmány kedvezőtlen fényben tünteti fel a zseléket, amelyeket sokáig meglehetősen „biztonságos” gyümölcsös rágcsálnivalóként tartottunk számon. Kiderült, hogy ezeknek van a legalacsonyabb tápanyagsűrűségük és rosttartalmuk, valamint a legmagasabb hozzáadott cukortartalmuk. Ez azt jelenti, hogy nem szabad a zseléket „egészséges gyümölcsös snacknek” tekinteni.

Vitathatatlan, hogy a legjobb gyümölcsös rágcsálnivalók az aszalt gyümölcsös rágcsálnivalók, de ez nem jelenti azt, hogy a többi típus rossz, csak javítani kellene rajtuk! A formázott gyümölcsöknek és a gyümölcsalapú szeleteknek kevesebb cukrot kellene tartalmazniuk, hogy táplálóbbak legyenek

Azt még nem tudni, hogy az elvégzett kutatás bármilyen módon megváltoztatja-e az élelmiszergyártók szokásait, de értékes útmutatást nyújt számunkra, hogy mely rágcsálnivalókhoz nyúljunk és melyeket jobb elkerülni.

Elolvasom a cikket