Soltész Miklós: Erősíteni kell a Magyarországon élő nemzetiségek összefogását!

MH/ MTI
2024. április 17. szerda. 16:45

Soltész Miklós a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében megtartott ünnepségen a diákok küldetésének nevezte, hogy erősítsék és továbbvigyék a nemzetiségek összefogását. Azt mondta, fontos a fiatalok elkötelezettsége a tanulás mellett és a nemzetiségi közösségük iránt.

Köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a délszláv háborúban „olyan nemzeti közösségek, amelyek évszázadokig együtt tudtak élni, külső hatalmak nyomására háborúba keveredtek egymással”. Hozzátette, hogy most is testvérháború folyik, az orosz–ukrán háború, amely oly sok szenvedést okoz.

Az államtitkár közölte, hogy a kormány a közelmúltban döntött azokról a támogatásokról, amelyekből a civil nemzetiség pályázatok, a táborozások, valamint a kulturális programok finanszírozhatók. A támogatás mintegy 1200 pályázat lehetőségét biztosítja – emelte ki.

Idén három nemzetiségi oktatási intézmény felújítása folytatódik a kormány döntése értelmében. Köztük van a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium is, erre eddig mintegy félmilliárd forintot biztosított a kormány – ismertette Soltész Miklós.

Elolvasom a cikket