Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek képesek elkeríteni a sejteket a szabad gyököktől. Ez azt jelenti, hogy az antioxidánsokat tartalmazó ételek számos krónikus betegség és rákos megbetegedés nagyszerű megelőzői lehetnek.
A csipkebogyó sok polifenolt, kartoinoidot, C- és E-vitamint tartalmaz. Mindezek az anyagok erős természetes antioxidánsok.
Hasznos az immunitás szempontjából
A csipkebogyó a C-vitamin-tartalom abszolút bajnoka a többi gyümölcs és zöldséghez képest.
Ez a vitamin nagyon fontos az immunrendszer normális működéséhez: serkenti a limfociták, a fertőzések elleni fő védekezők termelődését. A C-vitamin pedig a bőrt is segíti a külső kórokozók elleni harcban.
Hasznos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
Összetételének köszönhetően a csipkebogyó tea hasznos a szív számára. Mindezt a flavonoidoknak köszönhetően, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri egészséget fenyegető legfőbb veszély – a magas vérnyomás – elleni küzdelemben. Emellett ezek az anyagok javítják a véráramlást a szívben.
Enyhíti a gyulladást és csökkenti a fájdalmat
A csipkebogyó tea számos gyulladáscsökkentő tulajdonságú vegyületet tartalmaz, például polifenolokat és galaktolipideket. Ez utóbbiak például különösen jól enyhítik az ízületi fájdalmakat.