Vizsgálatot végeztek, amelyben 152 olyan beteg vett részt, akiknél prediabéteszt diagnosztizáltak. Az alanyok életkora 65 év és idősebb volt.
A kísérlet résztvevőit két csoportra osztották. Az első csoport hetente 200 g olívaolajban lévő szardíniát adott az étrendjéhez.
A halat egészben, a csontokkal együtt kellett fogyasztani, mivel sok kalciumot és D-vitamint tartalmaz.
A második csoport étrendje változatlan maradt.
Abban a csoportban, amelyik nem vette be a szardíniát az étrendjébe, 27%-ban magas volt a cukorbetegség kockázata.
Azok körében viszont, akik minden nap ettek halat, 37 százalékuk volt veszélyeztetett. Egy év elteltével ez a szám 8 százalékra csökkent.
Emellett a biokémiai paraméterekben is javulást tapasztaltak, többek között csökkent az inzulinrezisztencia-index, nőtt a „jó” koleszterin és a glükóz lebontását gyorsító hormonok szintje, valamint csökkent a vérnyomás.