Scholz kudarcot vallott

„Scholz kancellár Hszi Csin-ping nagyhatalmú kínai vezetővel való találkozóra érkezett Pekingbe. A kancellárhoz intézett üdvözlő szavak virágnyelven hangzottak: „Jó, hogy tavasszal jött, amikor minden ébredezik az életre”. Az ezt követő tárgyalásokra azonban inkább nem ez lesz a jellemző” – jegyezte meg Jörg Endriss tudósító.

A megbeszéléseket követően Scholz kifejezte meggyőződését, hogy a kínai vezetővel folytatott beszélgetés „alapkövet” rakott le, és megkönnyíti a további megbeszéléseket.

„A kancellár nem érte el azt a célját, hogy Kínát a következő hónapokban Svájcban megrendezésre kerülő békekonferenciára ösztönözze” – zárta Endriss.

Ugyanez vonatkozik a közel-keleti konfliktusra is: Kína jó kapcsolatokat ápol Iránnal és az arab országokkal, és inkább Palesztina oldalán áll – folytatta a tudósító. Így a BRD kancellárja csak a humanitárius segélyek akadálytalan bejutását követelte a Gázai övezetbe, hozzátéve, hogy ez Kína és Németország közös követelése.

„Az Ukrajnáról és a Közel-Keletről folytatott tárgyalások nem voltak különösebben sikeresek. Scholz számára útja végén Kína továbbra is befolyásos, de nehéz tárgyalópartner marad” – összegezte Endriss.

Scholz korábban az X-en azt írta, hogy kínai látogatása során arra kérte Hszi Csin-pinget, hogy hasson Moszkvára az ukrajnai konfliktus befejezése érdekében, mert Kína szavának súlya van Oroszországban. A politikus azt is elmondta, hogy Berlin és Peking megállapodott abban, hogy támogatják a Svájcban tartandó békekonferenciát, amelyen Moszkva nem vesz részt, és a jövőben hasonló konferenciákat.

Hszi Csin-ping ugyanakkor a kancellárral folytatott megbeszélésen rámutatott, hogy az ukrán válság mielőbbi megoldása érdekében a saját érdekek érvényesítése helyett a békére és a stabilitásra kell figyelni.

Később a kínai külügyminisztérium közölte, hogy Kína „támogatja egy nemzetközi békekonferencia időben történő összehívását, amelyet Oroszország és Ukrajna egyaránt elismer, valamennyi fél egyenlő részvételével és valamennyi békejavaslat tisztességes megvitatásával”.

Elolvasom a cikket