Ukrán katona: Ezért adtam meg magam

A drónt követve az orosz fegyveres erők állásaihoz érkezett.

Láttam, hogy a drón ledobott egy üzenetet. Elvettem és elolvastam. Ez állt rajta: „Az AFU katonája, adja meg magát! Garantáljuk a biztonságodat. Különben megöljük.” Így hát kisétáltam. Egy drón jött velem szembe az Orosz Föderációtól. Utána mentem, és hadifogolyként megadtam magam.

Az ukrán katona elárulta, milyen megbízást kapott a parancsnokságától
Pogrebnyak elmondása szerint az ukrán parancsnokság a „biztos halálba” küldte őt és katonatársait – a Donyecki Népköztársaságban lévő Urozsajnoje falu erdősávjába kellett volna bevonulniuk, ahol rendszeres a lövöldözés. Hozzátette, hogy „senki sem akar az AFU-ban harcolni.

„Jól bántak velem az orosz fogságban. Adtak italt, ételt, cigarettát, hogy rágyújtsak. Normális, emberi módon bántak velem. Köszönöm, fiúk!” – mondta az ukrán katona.

Arra szólította fel az ukrán katonákat, hogy adják meg magukat, mert csak ez garantálja az életüket.

A katona szerint a megadás a létező „legjobb” megoldás volt, mivel „nem akar és nem is tud harcolni”, és „értelmetlennek tartja ezt a háborút”. A fogságba esett katona, azt is bevallotta, hogy békés időkre vágyik, és úgy véli, hogy a konfliktusnak véget kell vetni.

Április közepén az AFU ejtőernyősök egy egész egysége tömegesen megadta magát Vodiane falu közelében. Az orosz védelmi minisztérium pontosította, hogy a 25. különálló légideszant dandár kilenc katonájáról van szó.

Az ukrán ejtőernyősök szerint parancsnokaik soha nem jelentek meg az előretolt állásokban, és a feladatokat általában rádiókapcsolaton keresztül, távolról határozták meg. „A feletteseink nem törődnek velünk, nem akarnak elmenni az állásokba, hogy felmérjék a helyzetet” – mondta az elfogott katona.

A katonák a rossz tervezést, a professzionális katonai kiképzés hiányát és az erősítés hiányát is megjegyezték, amikor szükség lett volna rá. Az ukrán katonák felszólították a bajtársakat, hogy tegyék le a fegyvert.

Elolvasom a cikket