A tyúkhúr olyan tápanyagokban gazdag, mint a kalcium, magnézium, C- és A-vitamin, hozzájárulva a csont és a bőr általános egészségéhez. Számos gyógyhatását is ismerjük: az epe- és veseműködést is segíti a teája, kőoldó hatása is van. Egyike azon ritka gyógynövényeknek, amelyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik. Rendszeres használata a magas triglicerid- és koleszterinszintet csökkenti. Ajánlott mennyiség: napi egy csésze, étkezés előtt. Korlátlan ideig fogyasztható.
Antiszeptikus tulajdonsága miatt használjuk még légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra. Reumát is jól lehet kezelni vele vízhajtó hatása miatt. Kiváló zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés javítására, a vérzsír bontására, emiatt fogyasztó hatása is van. Csökkenti a tejelválasztást.
Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású: A homeopátiás és hagyományos orvoslásban hagyományosan használt tyúkhúr enyhítheti a reumával, ízületi gyulladással, PMS-sel, valamint különféle emésztési és légzőszervi problémákkal kapcsolatos tüneteket.
Emésztési és bélrendszeri egészség segítése: antioxidáns tulajdonságainak, rosttartalmának és természetes vizelethajtó tulajdonságainak köszönhetően a tyúkhúr támogatja az emésztést és a belek egészségét. Segíthet a fogyásban is, mivel befolyásolja a zsírok és szénhidrátok bélrendszeri felszívódását.
Bőregészség: a tyúkhúr jótékony hatású bizonyos bőrbetegségeknél: ekcéma, pikkelysömör, kiütések. Gyulladáscsökkentő, összehúzó és bőrpuhító tulajdonságainak köszönhető ez. Különféle formákban használható, mint például kenőcsök, teák és tinktúrák.
Légzőrendszer egészsége: a tyúkhúrban lévő szaponinok természetes köptetőként hatnak, segítve a köhögés, megfázás, orrmelléküreg-pangás és hörghurut kezelését.
Sebgyógyító és fertőtlenítő tulajdonságok: előnyös a sebgyógyulásban, csökkenti az irritációt, és megelőzi a fertőzéseket, ha vágásokra, égési sérülésekre alkalmazzák.
A tyúkhúrt többféleképpen beillesztheti az étrendbe, vagy gyógymódként is felhasználható:
Teák: belső használatra, különösen az emésztést és a légzőszervet javítja. Egymaroknyi friss növényből főzzön egy liter teát, és napközben elosztva fogyassza. Szárított formában egy csapott evőkanál teafüvet 2,5 deciliter vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrjük le. Ne használjon fémszűrőt. Reggel éhgyomorra fogyasszuk, lehetőleg ízesítés nélkül. Az adag túllépése hasmenést, hányást okozhat. Epeműködésre étkezés előtt naponta egy csészével fogyasszuk. Testsúlycsökkentésre napi egy csészével igyuk étkezés előtt.
Helyi alkalmazás: borogatás, kenőcs használata bőrbetegségek és ízületi fájdalmak esetén. Kifacsart levét desztillált vízbe keverve fáradt szemre való borogatást nyerünk. Disznózsírba keverve sebkezelésre, bőrbetegségekre való kenőcsöt készíthetünk. A sérülékeny, száraz bőrt ápolja a teájából készült borogatás.
Aranyérre, ekcémára, fekélyekre érösszehúzó, sebgyógyító hatása miatt alkalmas.
Konyhai felhasználás: friss leveleket adhatunk salátákhoz, levesekhez. Szendvicsekre remek feltét. Tojásrántottához is keverhető. Mártásokhoz turmixolva csodás zöld színt eredményez. Smoothie-k készítésénél is nyugodtan használható. Semleges íze miatt bármihez illeszthető.
Nyers tyúkhúrleves:
A zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával. Víz és tej keverékét adjuk hozzá, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze. Sűríthetjük főtt burgonyával.