Mikróba a „marhaságokkal”

LMA
2024. április 19. péntek. 19:10
Frissítve: 2024. április 19. 19:25

Nem okoz rákot és/vagy halálos betegségeket a mikrohullámú sütőben felmelegített étel. És az sem igaz, hogy e konyhai eszköz kikapcsolása után – úgymond – várni kell minimum tíz másodpercet, amíg lecsillapodnak a hullámok. A szerkezetben található és a melegítésért felelős speciális alkatrész, a magnetron ugyanis pont úgy dolgozik, mint bármelyik másik elektromos eszközünk: azaz amíg kap villanyáramot, üzemel, de amint megszakítjuk a kört, leáll. Hogy hirtelen mást ne mondjunk, sok más mellett ilyen a hagyományos izzó, amely addig „ég”, amíg le nem kapcsoljuk. Utána már nem igazán.

Amúgy azt, aki ezzel – azaz a hullámok lecsillapodásának meséjével – haknizik embertársainál, nyugodtan el lehet küldeni a Nobel-díj bizottsága elé. Ahol is ha bebizonyítja, hogy állítása a fizika törvényei ellenére is igaz, menten kitömik egy raklap svéd koronával, és mellé ajándékba megkapja az elismerést is.

A mikrók rémtörténeteiről szóló másik mese, hogy az abban rádióhullámokkal felmelegített étel elveszti az értékeit, mert a „káros/gyilkos hullámok” kivonják/elpusztítják az energiát az összetevőkből/ben. Pedig a berendezés bekapcsolása után zajló történések teljesen hétköznapiak.

A sütőbe betett étel molekulái – de leginkább a víz – különböző mértékben nyelik el a rádiófrekvenciás sugárzást. Elektromos tér jelenlétében a vízmolekulákra olyan erő hat, amely – pongyolán fogalmazva – izgalomba hozza őket. Mivel a mikróban egy nagyfrekvenciájú (2,45 GHz-es) elektromágneses hullám dolgozik, ezért a vacsoránkban az elektromos tér iránya is igen gyorsan – másodpercenként 2,45 milliárd alkalommal – módosul ide és oda. S ahogyan a vízmolekulák elkezdenek zsizsegni és ütközni a környezetükkel, ahhoz hasonló mozgási hő keletkezik, mint amikor az ember összedörzsöli a két tenyerét.

Csak itt ugye nagyobb az erő s ennek eredményeként hamarabb felforr a leves, mintha a folyadékot a saját kézmozdulatainkkal próbálnánk ehető hőmérsékletűvé melegíteni.

Persze itt is túl lehet tolni a melegítést, de akkor az történik, mint amikor a barátságos gáz- vagy villanyrezsón odaégetjük a pörköltet. Azaz a túlzott hő nyomán beindul a táplálékunkban a szenesedés, amely viszont már valóban erősen rákkeltő.

Tehát nem a mikró a rossz, hanem a figyelmetlenség.

Zárásként pedig egy jó tanács: viszonylag egyszerű kipróbálni a mikrosütők árnyékolásának épségét. Az áramtalanított konyhai gépbe betesszük a telefonunkat, rácsukjuk az ajtót majd megpróbáljuk felhívni magunkat. Ha odabent megcsörren a mobil, akkor baj lehet a szigeteléssel.

A legjobb amúgy az olyan mikró, amelynek nem dróthálós üveg, hanem telefém ajtaja van.

Elolvasom a cikket