Kemény vád: a Nyugat kettős mércét alkalmaz

Oroszország e heti gyilkos csapásai után ukrán tisztviselők a Nyugat támogatását kérték számon; szerintük e tekintetben kettős mérce tapasztalható Izrael javára – írja a Washington Post elemzője nyomán a mandiner.hu.

Hiszen, panaszolják az ukránok, amíg a Nyugat az iráni drónok és rakéták leszedésében segítséget nyújt Netanjahúéknak, addig ölbe tett kézzel nézik, hogy az orosz hadsereg a harcvonaltól távol bevásárlóközpontokra és lakóházakra lő Ukrajnában. Ishaan Tharoor elemző úgy véli, Zelenszkijnek más miatt is főhet a feje. Csernyihiv városában legalább tíz ember meghalt és többen megsebesültek a hét közepén végrehajtott orosz rakétatámadásban, amely az ukrán elnök szerint azért következett be, mert országa nem kapott elég légvédelmi eszközt.

Mint ismeretes, a potenciális amerikai támogatás nagy része – hatvanmilliárd dollár értékben – a kongresszus jóváhagyására vár, miközben Kijevnek elsősorban tüzérségi lövedékekre, illetve többek között vadászgépekre és légvédelmi felszerelésekre lenne szüksége amellett, hogy egységei is fáradnak – egyre fogynak a győzelmi esélyeik. A nyugati döntéshozók azonban elég óvatosan fogalmaznak ez ügyben, a brit külügyminiszter például azt mondta: „ha el akarjuk kerülni a háborút Európában, a NATO-csapatok nem keveredhetnek közvetlen konfliktusba az oroszokkal”.

A litván fő diplomata viszont azt mondta, Kijev nem tesz mást, mint amit eddig, vagyis két éve ugyanazt a támogatást kéri, miközben nem tudja felfogni, a Nyugat most miért bánik vele másként, mint Izraellel.

Elolvasom a cikket