Pekingből jelenti munkatársunk: megkezdődött a 14. Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál

Brém-Nagy Márton
2024. április 20. szombat. 19:52

Túlzás nélkül mondható, hogy sztárok sokaságával startolt el az idén már 14. alkalommal megrendezett Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál április 18-án. A vörös szőnyegen felvonult több mint 370 színész és rendező között ott volt nemcsak a kínai, de a nemzetközi filmszakma színe-java is.

A 2011-ben indult rendezvény nem titkolt célja, hogy lehetőséget adjon a nemzetközi közösség számára a kínai filmiparba való betekintésre, és elősegítse a nemzetközi véleménycserét, és erősítse a szakmai közösséget.

Ennek megfelelően az idei évben is rengeteg nevezés érkezett, összesen 1509 alkotás szállt ringbe 118 országból és régióból a Tiantan-díjért. A kelet-európai filmkedvelők legnagyobb örömére a díj odaítéléséről döntő zsűri elnöke ezúttal nem kisebb személyiség, mint a legendás filmrendező, Emir Kusturica. A kiválasztás során hangsúlyos lesz a nézők visszajelzése, de természetesen a zsűri szakmai szempontok alapján dönt a filmekről. A 15 válogatott film között találunk többek között francia (A Real Job), izraeli (The City), valamint három kínai alkotást is (Gold or Shit, I Love You to the Moon and Back, Strangers When We Meet).

A Tiantan-díj mellett idén is kiemelt figyelmet és külön elismerést is kapnak az új rendezők alkotásai és a rövidfilmek is.

Az esemény díszvendége ezúttal Brazília, hiszen Kína és a dél-amerikai ország idén ünnepli a diplomácia kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját, ennek megfelelően négy brazíl filmet is vetítenek a fesztivál keretében. A nyitó ünnepségen felszólalt Shen Haixiong, a China Media Group elnöke és a rendező bizottság vezetője, aki kiemelte, a film mint művészeti forma megkülönböztetett szerepet tölt be a civilizációk közötti kommunikációban, valamint nagyban hozzájárul az emberi sorsközösség formálásához.

Peking polgármestere, Yin Yong – aki szintén a szervező bizottság tagja – arról beszélt, hogy hogyan vált a város az egyre növekvő kínai filmipar egyik legfontosabb központjává. A polgármester beszédében kiemelte, a kínai fővárosban több mint húszezer film és televíziós gyártócég működik, amely azt jelenti, hogy az ország filmiparának negyven százaléka ide koncentrálódik. Ying Yong szerint ez egyúttal azt is jelenti, hogy a város vonzza a tehetségeket az ország minden tájáról.

Az ünnepségen Emir Kusturica egy különleges díjat is kiosztott a nagy becsben tartott kínai rendezőnek, Zhang Yimounak. A jelenlévők emellett meghallgathatták Bertie Higgins amerikai énekest is, aki híres Casablanca című számát adta elő az Anda Union nevű belső-mongóliai folk zenekarral.

A közel 100 aleseményt tartalmazó fesztivál programjai között találhatók fórumok, egyetemi filmes kör, de olyan esemény is, amely a mesterséges intelligencia által életre keltett tartalmakkal foglalkozik.

A filmfesztivál keretében egyébként nem csak új alkotások, de több, Kínában eddig még nem látott film és több klasszikus is látható lesz a mozik vásznain, többek között a Ponyvaregény, A volt egyszer egy Amerika, de a Szárnyas Fejvadászt is megtekinthetik majd az érdeklődők városszerte.

Elolvasom a cikket