Az öt legrosszabb nassolnivaló az étkezések között a szakember szerint

A legnépszerűbb nassolnivaló a csokoládé volt, az emberek 63 százaléka mondta, hogy élvezi ezt a finomságot, valamint a chips (57 százalék) és a sütemények (45 százalék). És több mint a fele – 57,5 százalék – azt mondta, hogy hetente legalább egyszer egy étkezést nassolnivalóval helyettesít.

Bár fontos, hogy ne legyen éhes egész nap, bizonyos ételek nassolása nem biztos, hogy jót tesz az egészségének.

Egy szakértő kizárólag az Express.co.uk-nak beszélt arról, hogy melyek a legjobb és legrosszabb nassolnivalók az egészségünk érdekében.

Deborah Lee doktornő, a Dr. Fox Online Gyógyszertár munkatársa szerint a nassolásnak rengeteg előnye van. Szerinte segíthet megfékezni az étkezések közötti éhségérzetet, helyreállíthatja a vércukorszintet, és „további lehetőséget ad a táplálkozásra”.

Ezzel szemben a túl sok nassolás „visszafogja az étvágyat, és az étkezések kihagyásához vezethet” – figyelmeztetett.

Hozzátette, hogy a magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételek nassolása étvágyat okoz, és megerősíti az egészségtelen táplálkozási magatartást.

A legrosszabb nassolnivalók

Sajnos dr. Lee szerint néhány kedvenc nassolnivalónk egyben a szervezetünk számára a legrosszabb is.

Az öt legrosszabb rágcsálnivaló a következő:

  • Csipszek
  • Kekszek
  • Sütemények
  • Édes kekszek
  • Csokoládé.

„Az egészségtelen rágcsálnivalók azok, amelyek feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszerekből állnak” – mondta Lee. „Ezek magas kalóriatartalmú élelmiszerek, amelyeknek kevés vagy semmilyen tápértékük nincs”. Ugyanakkor gyakran nagyon ízletesek, és magas a cukor-, zsír- és sótartalmuk. „Az egészségtelen rágcsálnivalók gyakori példái a chipsek, kekszek, sütemények, péksütemények, csokoládé, jégkrém és desszertek. A gyártók szándékosan állítják elő ezeket az ételeket, hogy isteni ízűek legyenek, és hogy az ember folyton enni akarja őket.”

Figyelmeztetett, hogy szuper függőséget okozhatnak.

„Kutatások kimutatták, hogy a feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása pontosan ugyanúgy stimulálja az agyban lévő örömközpontokat, mint egy adag kokain” – mondta.

„A cukor a dopamin – a boldogsághormon – felszabadulásához vezet. A cukros rágcsálnivalók ismételt fogyasztása megerősíti az idegi pályákat, ami cukor utáni sóvárgáshoz és elvonási tünetekhez vezet. Létfontosságú, hogy megtörjük a körforgást, és távol maradjunk az egészségtelen cukorfüggőségtől.”

A legjobb rágcsálnivalók

Általános szabályként Lee azt ajánlotta, hogy a rágcsálnivalókat az alapján válasszuk, hogy javítanak-e az egészségünkön – nem pedig rontanak rajta

„A rágcsálnivalóknak a napi kalóriabevitelnek csak 10 százalékát kellene biztosítaniuk” – mondta.

„Egy-egy nassolnivaló csak 150-200 kalóriát tartalmazzon. Olyan ételeket nassoljon, amelyek magas fehérje-, rost- és teljes kiőrlésű gabona-, illetve gyümölcs- és zöldségtartalommal rendelkeznek.” A diófélék és magvak nagy mennyiségben tartalmaznak egészségvédő antioxidánsokat.

Megosztotta az öt legegészségesebb rágcsálnivalót:

  • Répa-, zeller- vagy almarudak
  • Hummusz, túró vagy avokádó – teljes kiőrlésű kekszre kenve.
  • Gyümölcs
  • Diófélék és magvak
  • Probiotikus joghurt.

Ha valami édesre vágyik, hozzátette: „Próbálja ki a cukormentes zselét vagy két-négy kocka étcsokoládét (legalább 70 százalékos kakaószárazanyag-tartalommal)”.

Elolvasom a cikket