Egyre gyakoribb a „csendes gyilkos”, a tünetek sokáig rejtve maradnak

A pitvarfibrilláció, egy olyan szívbetegség, amely szabálytalan és gyakran abnormálisan gyors szívverést okoz, eddig úgy gondolták, hogy az emberek mintegy negyedét érinti.

A több millió felnőtt egészségügyi adatait felhasználó tanulmány azonban megállapította, hogy a kockázat jelentősen megnőtt.

A „csendes gyilkosnak” tekintett betegség, mivel nem mindig jelentkeznek tünetei, a stroke és a szívelégtelenség egyik kiváltó oka.

A pitvarfibrilláció pontos oka ismeretlen, azonban gyakoribb a magas vérnyomásban szenvedők, valamint az elhízottak, a dohányosok és a sokat ivók körében.

A dániai Aalborg Egyetem munkatársai azt is megállapították, hogy a pitvarfibrillációban szenvedők közül ötből akár kettőnél is valószínűsíthető a szívelégtelenség. Ötből egy pedig stroke-ot fog elszenvedni.

A tanulmány részeként több mint 3,5 millió, 45 év feletti dániai ember adatait elemezték, akiknek nem volt kórtörténete.

A 23 éves követési időszak alatt felfedezték, hogy több mint 360 000 résztvevőnél diagnosztizáltak pitvarfibrillációt.

Figyelembe véve a befolyásoló tényezőket, köztük a jövedelmet és a már meglévő egészségügyi állapotokat, például a cukorbetegséget vagy a magas koleszterinszintet, összehasonlították az arányokat két időszakban – 2000 és 2010, illetve 2011 és 2022 között.

A pitvarfibrilláció teljes életre szóló kockázatát 2011 és 2022 között 31 százalékra becsülték, szemben az azt megelőző évtizedben regisztrált 24 százalékkal.

A férfiak körében a kockázat „kissé” magasabb volt a nőkhöz képest.

Az állapot leggyakoribb szövődményének a szívelégtelenséget találták, 41 százalékos kockázattal.

Ehhez képest a stroke elszenvedésének esélye 21 százalék, a szívrohamé pedig 12 százalék volt.

A kutatók szerint eredményeik azt bizonyítják, hogy a jövőben jobb megelőzési stratégiákra van szükség.

A British Medical Journal című szakfolyóiratban írták: „A pitvarfibrilláció hosszú távú downstream következményeinek újszerű számszerűsítése rávilágít a stroke kockázatát tovább csökkentő kezelések, valamint a pitvarfibrillációban szenvedő betegek körében a szívelégtelenség megelőzésére irányuló stratégiák kritikus szükségességére”.

Hozzátették azonban, hogy a további randomizált klinikai vizsgálatoknak és iránymutatásoknak „jobban kell tükrözniük a pitvarfibrillációban szenvedő valós populáció igényeit”.

A tanulmány emellett „kritikus kérdéseket vet fel a kutatói és klinikai közösségek számára azzal kapcsolatban, hogy miként lehet megállítani a pitvarfibrilláció növekvő terhét”.

Összefoglalva a kutatócsoport azt mondta: „Országos vizsgálatunk azt mutatja, hogy a pitvarfibrilláció élethosszig tartó kockázata az elmúlt két évtizedben minden negyedikről minden harmadikra nőtt”.

A szakemberek szerint a pitvarfibrilláció legnyilvánvalóbb tünete a szívdobogás – „amikor a szív úgy érzi, mintha lüktetne, dobogna vagy szabálytalanul verne, gyakran néhány másodpercig vagy esetleg néhány percig”.

A szabálytalan szívverés mellett a szíve nagyon gyorsan is doboghat – gyakran jelentősen meghaladhatja a percenkénti 100 szívverést.

Fáradtságot és mozgásszegénységet, légszomjat, ájulás- vagy szédülésérzetet, valamint mellkasi fájdalmat is tapasztalhat.

Azt tanácsolják, hogy sürgősen keressen fel egy háziorvost, ha:

  • Mellkasi fájdalma van gyaloglás közben
  • A mellkasi fájdalom gyorsan elmúlik, de még mindig aggódik.
  • Hirtelen változást észlel a szívverésében.
  • A szívverése tartósan 60-nál alacsonyabb vagy 100 fölött van (különösen, ha a pitvarfibrilláció egyéb tüneteit, például szédülést és légszomjat tapasztal).

Elolvasom a cikket