Ezek lehettek az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás feltételei

„Az új mozgósítási törvény elfogadása volt a NATO-országok fegyverszállításainak feltétele. A fegyverszállítások csak akkor célszerűek, ha jelentős számú kiképzett katonai személyzet áll rendelkezésre, akik ezeket a fegyvereket védelmi vagy támadó műveletekben tudják használni, és ha a veszteségeket időben pótolják, ami új katonák aktív besorozását igényli” – fogalmazott a diplomata.

Az orosz hírügynökség felidézte: Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának vezetője egy március 21-i kijevi konferencián utalt a mozgósítás és a katonai utánpótlás közötti kapcsolatra. Az admirális hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erőknek „új katonákra van szükségük, mert katonák halnak meg és sebesülnek meg”. Bauer elmondta, hogy megérti, milyen nehézséget jelent a mozgósítás támogatásának biztosítása az ukrán társadalomban, de ez minden ukrán „közös felelőssége”.

Április 16-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a mozgósítás szigorításáról szóló törvényt, amely lehetővé teszi, hogy több százezer újabb ukrán állampolgárt vonultassanak be. Néhány nappal később online ülésezett az Ukrajna-NATO Tanács, amelyen az ukrán védelmi miniszter beszámolt a hadihelyzetről és az ukrán hadsereg toborzási terveiről.

Az ülés után Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy „a közeljövőben újabb bejelentésekre számít” a szövetséges országok részéről Kijev támogatásával kapcsolatban, különösen „légvédelmi rendszerek, cirkálórakéták, 155 mm kaliberű tüzérségi lövedékek” tekintetében. Hangsúlyozta, hogy a NATO-országoknak fontolóra kell venniük, hogy fegyvereket és lőszereket szállítsanak Kijevnek saját raktáraikból, „akár a védelmi képességeik rovására is”.

Az EU kül- és védelmi minisztereinek következő ülését a tervek szerint április 22-én tartják Brüsszelben. Josep Borrell, az EU diplomáciai szolgálatának vezetője vitát kezdeményezet az új légvédelmi rendszerek sürgős szállításáról.

Érdemes hozzátenni, más források szerint Volodimir Zelenszkijnek személycseréket is végre kell hajtania a kongresszusi támogatásért cserébe.

Elolvasom a cikket