Sokszor a beteg nem, csak a környezete veszi észre a jeleket

A kényszerbetegség (OCD) legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a beteg akaratán kívül betörő gondolatoktól, félelmektől szenved, majd a feszültség csökkentésére különböző cselekvéseket hajt végre.

A kényszergondolatok és kényszercselekvések mindennapi megjelenése akadályozza a beteget a megszokott életvitelében, és jelentős stresszt okoznak számára. A betegség férfiaknál 11–18 éves kor körül, nőknél gyakran az első szülés után kezdődik, és amennyiben nem kezelik, hajlamos krónikussá válni.

A kényszerbetegség főbb tünetei

A kényszerbetegség általában kényszergondolatok és kényszercselekvések megjelenésével jár, bár az is előfordulhat, hogy a betegnek kizárólag kényszergondolatai vagy kényszercselekvései vannak.

A betegek hajlamosak a napjukból igen sok időt a kényszercselekvéseikkel eltölteni.

Kényszergondolatok

Olyan gondolatok, félelmek, amelyek akaratlanul beférkőznek a beteg tudatába, sokszor előjönnek a nap során, szorongást keltenek, énidegenek, a beteg általában tisztában van azok valótlanságával vagy megalapozatlanságával (irracionalitás).

A kényszergondolatoknak sokszor tipikus témái vannak:

  • félelem a beszennyeződéstől;
  • szimmetriával, pontossággal kapcsolatos kényszergondolatok;
  • félelem a kontrollvesztéstől, hogy valakinek ártani fog;
  • akaratlan szexuális gondolatok;
  • vallásos kényszergondolatok;
  • aggódás amiatt, hogy bezárta-e az ajtót, elzárta-e a gázt, stb.

Kényszercselekvések

Olyan, ismétlődő, értelmetlen cselekvéssorozatok, amelyeket a kényszergondolatok által kiváltott szorongás, feszültség csökkentésére végez a beteg. A kényszercselekvések nem okoznak örömet a betegnek, csupán a feszültéget csökkentik és azt is csak átmenetileg. A betegek gyakran rituálékat állítanak fel, hogy kontroll alatt tartsák a kényszergondolatokat.

A kényszercselekvéseknek is sokszor tipikus témái vannak:

  • kézmosás, mosás, takarítás;
  • ellenőrzés, javítgatás;
  • számolás;
  • merev sémák, ismétléses rituálék követése.

Mikor forduljon orvoshoz?

Különbség van az egészséges hibátlanságra való törekvés és a kényszerbetegség között, ugyanis utóbbiban túlzott mértékű aggódás van jelen hétköznapi problémákkal kapcsolatban.

Amennyiben úgy érzi, hogy kényszerbetegsége megnehezíti mindennapi életét, keresse fel háziorvosát, aki segíthet a megfelelő szakember megkeresésében, vagy kérje közvetlenül pszichiáter szakorvos segítségét.

A területileg illetékes pszichiátriai rendelő beutaló nélkül felkereshető.

A kényszerbetegség kiváltó okai

A betegség okait még máig sem sikerült teljes mértékben tisztázni, de valószínűleg szerepet játszanak a kialakulásában:

  • Idegrendszeri okok: a kényszerbetegség lehet következménye számos biológiai folyamatnak, amely normális körülmények között is lejátszódik az ember agyában.
  • Genetikai okok: a genetikai hajlamnak szerepe lehet a betegség kialakulásában, mivel a családi halmozódás kb. húsz százalék, egypetéjű ikreknél 63 százalék.

A fenti hajlamosító tényezőkön túl szerepük lehet a tanulási folyamatoknak is (ún. tanuláselméleti magyarázat), amely szerint a kényszeres gondolkodás és cselekvés eltanulható a családtagoktól.

Kényszerbetegség kialakulására hajlamosíthatnak továbbá:

  • stresszes életesemények (munkahelyi stressz, krónikus stressz, gyász);
  • egyéb mentális betegségek (pl.: autizmus, depresszió, pánikbetegség, fóbiák).
  • gyakran társul tikkel és Tourette-szindrómával (gyermekkorban fellépő kényszermozgások és a kényszerhangadások).

A kényszerbetegség lehetséges szövődményei:

A kényszerbetegség számos egyéb problémát okozhat:

  • nagy mennyiségű idő ráfordítása a kényszeres rituálékra;
  • egészségügyi problémák (pl. kontakt bőrgyulladás a sok kézmosástól);
  • nehézségek a munkahelyi, illetve iskolai teljesítményben;
  • nehézségek a szociális életben, emberi kapcsolatokban;
  • életminőség-romlás, szegényes magánélet.

Előfordulhatnak öngyilkossági gondolatok is, amelyeket sokszor nehéz elkülöníteni a tényleges öngyilkossági szándéktól, mert a kényszergondolat esetén a beteg valójában nem akar kiugrani az ablakon, csak szorong ettől.

Amennyiben a környezetében valaki:

  • lelki válságban van,
  • erős érzelmek jeleit mutatja (nagyon szomorú, dühös, agresszív vagy szorongó), és
  • öngyilkossági szándékról beszél,

ne hagyja magára, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

A kényszerbetegség diagnosztizálása

A betegség diagnosztizálását pszichiáter szakorvos végzi. A beszélgetés során feltárja a beteg tüneteit, kényszergondolatait, egyéb pszichés tényezőit. Amennyiben a beteg beleegyezik, a kezelőorvos lehet, hogy beszél a páciens családtagjaival is.

A pontos diagnózisalkotáshoz az orvos fizikálisan is megvizsgálja a beteget, hogy biztosan kizárjon mindennemű szervi eredetet.

A kényszerbetegség kezelése

A kényszerbetegség ma már gyógyszeres kezelés és pszichoterápia kombinációjával kb. nyolcvan százalékban egyensúlyban tartható, folyamatos orvosi ellenőrzés mellett. A megfelelő kezelési módszerekkel a beteg képessé válik a kényszergondolatok és kényszercselekvések irányítására, így lehetősége nyílik teljes életet élni.

Leggyakrabban kombinációs kezelést alkalmaznak, amely az alábbi elemekből állhat:

Viselkedésterápia: az orvos a terápia során megtanítja a betegnek, hogyan kezelje a tüneteit. Különböző technikákra tanítja meg, hogy hogyan csökkenthető a kényszergondolatok által keltett feszültség, ilyen az úgynevezett deszenzitizációs viselkedésterápia (a beteg hozzászoktatása egyes helyzetekhez) vagy az ellenőrzési kényszerben alkalmazott, túlceremonizált ellenőrzés-terápia, amely a kényszercselekvés megváltoztatására fókuszál.

Expozíció és válaszprevenció: a betegnek egy olyan helyzetben kell helyt állnia, amelyben eddig jelentős mértékű szorongást érzett, ám a szorongáscsökkentő rituálék nélkül. Ha a beteg képes ellenállni a kényszercselekvések végrehajtásának, a szorongás magától is enyhül néhány óra elteltével.

Gyógyszeres kezelés: antidepresszáns-kezelés segíthet a betegeknek kényszergondolataik kontrollálásában.

Társas támogatás: a kényszerbetegek típusosan elkülönülnek a társadalomtól. Ennek elkerülésére kimondottan fontos a család támogató hatása és a különböző önsegítő csoportok.

Ha úgy érzi, hogy mielőbb szüksége van valakire, aki meghallgatja vagy tanácsot adhat, hívjon fel egy telefonos lelkisegély-szolgálatot!

Az éjjel-nappal ingyenesen hívható Lelki Elsősegély-szolgálat (LESZ) a 116-123-as számon érhető el. A LESZ munkatársai krízishelyzetekben és tanácsadás céljából is rendelkezésre állnak. Ha úgy érzi, hogy szakorvosi segítségre van szüksége, a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelőt beutaló nélkül felkeresheti.

Elolvasom a cikket