Sült hús vagy grillezett tücsök legyen az ebéd?

Magyar Tibor
2024. április 21. vasárnap. 15:49

Gyors kereséssel rögtön több boltot is találhatunk, ahol nagy választék áll a rendelkezésünkre különböző rovarokból. Ráadásul már a boltig se kell elmennünk, házhoz is rendelhetjük ezeket a különlegességeket. Az egyik legnagyobb online üzlet, amely a konyhánkig hozza a rendelésünket olyan termékeket árul, mint az ehető tücsök piros gyümölcsös vagy cayenne borsos vagy kurkumaízesítéssel, de rendelhetünk kakaós vagy kakukkfüves-oregánós sáskát is. Azonban ha valaki szeretné megkóstolni ezeket az ínyencségeket, mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen mindössze tíz gramm termékért több mint négyezer forintot is elkérhetnek. A csipszek kedvelői akár rovarízesítésű rágcsálnivalót is találhatnak.

A rovarok fogyasztását támogatók szerint nemcsak magunknak, de a környezetünknek is jót tehetünk, hogy ha ehhez az étrendhez fordulunk.

A szakemberek szerint a rovarok fenntartható alternatív fehérjeforrást jelentenek, amelynek táplálkozási előnyeit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Vizsgálatok szerint magas a fehérjetartalma. Egy tücsök 65 százalékban tartalmaz fehérjét, míg például a marhahús körülbelül ötven százalékban. Emellett magas a tápanyagtartalma is. A rovarfehérje az aminosavak nagy választékát tartalmazza, emellett vitaminokat, ásványi anyagokat és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

A rovarok alacsony zsírtartalmú élelmiszerek lehetnek. Sok rovarfajban kevesebb, mint öt gramm zsír van.

A rovartartás fenntarthatóbb gyakorlat lehet, mivel a rovaroknak nincs szükségük sok helyre, mindenféle körülmények között képesek élni, és könnyen etethetőek.

A magyar piacon a termékek alapján is jól látható, hogy nagyon sokféleképpen fogyasztható. Édesen és sósan is megtalálható a piacon. A rovarokserpenyőben sütve, főzve, párolva, sülve is fogyaszthatók egy kis olajjal és sóval. Lisztet is lehet belőlük készíteni, amelyből szeleteket, kenyereket, kekszeket és süteményeket süthetünk.

Széles lehet a választék is, hiszen a világ egyes részein több mint háromszáz rovarfaj él.

Fontos a rovarok ízesítése, de milyen is lehet ez a termék? A kipróbálók szerint a rovarok íze diós, a garnélarákhoz és a csirkéhez lehetne hasonlítani az ízét.

Ezek az élelmiszerek nagyon sok országban csemegének számítanak. Hiába az egzotikus ízvilág, vannak olyan ételek, amelyeknek az ízét sosem fogja pótolni ez az alapanyag. Gondoljunk egy adag hagymás rostélyosra, a gulyáslevesre vagy éppen a nutellás palacsintára.

Elolvasom a cikket