Súlyos katasztrófa fenyegeti Kínát

A tudósok szerint a talajvíz változása és az épületek súlya összefügg a jelenséggel, és „a süllyedés kezelésének kulcsa a talajvíz kitermelésének hosszú távú, tartós ellenőrzésében rejlik”.

„Kína legnépesebb városa, Sanghaj és a környező területek aktívan törekedtek a talajvíz-kitermelés hosszú távú ellenőrzésére, amely valószínűleg megmagyarázza az ott megfigyelt, lassú süllyedést” – írták, máshol azonban erre eddig nem fordítottak kellő figyelmet.

Szerintük a probléma hatékony kezeléséhez együttműködésre van szükség a politikai döntéshozók, a tudományos közösség és az építőmérnökök között.

A tanulmány szerint a süllyedés talajrepedéseket okoz, károsítja az épületeket, és növeli az árvizek kockázatát. A süllyedő talajjal kapcsolatos katasztrófák Kínában évente több mint 7,5 milliárd jüan (egymilliárd dollár) közvetlen gazdasági veszteséget okoztak az elmúlt évtizedekben, és számos ember halálához vezettek.

A kutatócsoport 2015 és 2022 között országos szinten térképezte fel a városok süllyedését az Európai Űrügynökség Sentinel–1 műholdjainak segítségével, amely a függőleges földmozgást radarimpulzusok segítségével méri.

A tudósok 82 olyan nagyvárost elemeztek, amelyek lakossága meghaladja a kétmillió főt, és az ország 920 millió fős városi lakosságának csaknem háromnegyedének ad otthont.

Megállapították, hogy e 82 város lakosságának körülbelül egyharmada olyan területen él, amely évente három milliméternél gyorsabban süllyed, míg hét százalékuk olyanon, amely évente tíz milliméternél gyorsabban süllyed. A probléma forró pontjai közé tartozik az észak-kínai Tianjin és Peking is.

A tanulmány megállapította, hogy jelenleg 270 millió kínai él süllyedő talajon – ez Európa lakosságának harmadával egyenértékű –, és 67 millió ember, vagyis egy Franciaországnyian élnek olyan régiókban, ahol a talaj gyorsan süllyed.

A kutatók azt is megállapították, hogy 2120-ra Kína tengerparti területének 22–26 százaléka a tengerszint alá süllyed, mind a süllyedés, mind a tengerek emelkedése miatt. Ezeken a területeken él az ország tengerparti lakosságának mintegy tíz százaléka.

A dokumentum szerint az összetett árvizek – a tengerszint emelkedése és a városok süllyedése együttesen – már jóval korábban komoly veszélyt jelentenek majd a part menti lakosságra.

Elolvasom a cikket