Úgy tűnik, Izrael és Irán is lecsillapodott – egyelőre

Ismert, az iráni Iszfahán térségében péntek este több robbanás történt. Amerikai televíziós csatornák washingtoni kormányzati körökre hivatkozva arról számoltak be, hogy ez izraeli megtorlás volt Irán múlt hétvégi, Izrael elleni nagy erejű támadásáért.

Tehát tulajdonképpen válaszcsapás egy válaszcsapásra. Ez fokozta a közel-keleti konfliktus kiszélesedésétől való félelmet. A G7-országok – köztük Németország és az Egyesült Államok – külügyminiszterei felszólították a szembenálló feleket, hogy kerüljék el a „további eszkalációt”.

Egyelőre mindkét fél nyilatkozatai és magatartása azt tükrözi, hogy ezen a ponton megáll a közvetlen adok-kapok.

Közben viszont az izraeli hadsereg bejelentette, hogy több tucat katonai célpontot támadott a Gázai övezetben pénteken. Ezek között volt a palesztin terület északi részén egy olyan terület, ahonnan egy lövedéket lőttek ki az izraeli Szderót városára.

A Hamász vezette Gázai övezet polgári védelmi hatósága pedig bejelentette, hogy Izrael támadást intézett Rafah ellen, megölve egy család kilenc tagját, köztük hat egy és 16 év közötti gyermeket.

Erdogan török elnök Isztambulban a Hamász vezetőjének, Haníjának azt ígérte, folytatják a Gázai övezet lakóinak nyújtott humanitárius segélyek folytatását – közölte az elnöki hivatal. Az összes palesztinhoz szólva Erdogan azt mondta, hogy „az egység és az őszinteség” „a legerősebb válasz Izraelnek, és ez a győzelemhez vezető út”.

A török államfő a Hamász Izrael elleni támadása által kiváltott háború kezdete óta Izrael egyik legkeményebb bírálója. Erdogan a Hamászt „ellenálló csoportnak” tartja.

Mahmúd Abbász palesztin elnök is megszólalt a hétvégén, és kijelentette, hogy kormánya „újragondolja” az Egyesült Államokkal való kapcsolatokat, miután Washington megvétózta a palesztinok teljes jogú tagságát az ENSZ-ben.

„Népünk, ügyünk és jogaink érdekeinek védelméről van szó” – mondta Abbász a Wafa palesztin hírügynökségnek. A palesztin vezetés „új stratégiát akar kidolgozni” annak érdekében, hogy „palesztin napirendet és ne amerikai elképzelést kövessen” – tette hozzá.

A libanoni Hezbollah szombaton arról számolt be, hogy három harcosa meghalt, két másik pedig megsebesült egy izraeli légicsapásban az ország déli részén fekvő al-Dzsebbainban. A Hezbollah közölte, hogy több izraeli célpontra is tüzet nyitott.

A gázai háború kezdete óta az izraeli hadsereg és a Hamásszal szövetséges Hezbollah szinte naponta lövi egymást az izraeli-libanoni határvidéken.

Elolvasom a cikket