Új lakókocsit fejleszt a Toyota, méghozzá a Holdra

A Japán Űrkutatási Ügynökséggel közösen fejlesztett jármű a Lunar Cruiser nevet kapta, amelynek neve a Toyota Land Cruiser előtt tiszteleg. Várhatóan a 2020-as évek végére használhatóvá is válik.

„Az űrre úgy tekintünk, mint az évszázadonként egyszeri átalakulásunk területére. Az űrbe jutva képesek lehetünk olyan távközlési és egyéb technológiák kifejlesztésére, amelyek értékesnek bizonyulnak az emberi élet számára” – mondta korábban az Associated Pressnek Takao Sato, aki a Toyota Motor Corp. Lunar Cruiser projektjét vezeti.

A Toyotával szerződésben álló Gitai Japan Inc. vállalat kifejlesztett egy robotkart a holdjáró számára, amelyet olyan feladatok elvégzésére terveztek, mint az ellenőrzés és karbantartás. A kar vége igény szerint alakítható, így az különböző szerszámokként dolgozhat, kanalazhat, emelhet és söpörhet.

A Gitai vezérigazgatója, Sho Nakanose emlékeztetett rá, hogy kilőni valamit az űrbe, már nem túl bonyolult, viszont az űrben végzett munka továbbra is nagy költségekkel és veszélyekkel jár az űrhajósok számára. Itt jönnének jól a robotok – mondta.

Shinichiro Noda, a Toyota mérnöke pedig arról beszélt, hogy izgatottan várja a holdi projektet, amely az autógyártó régi küldetésének kiterjesztése, és hogy a Hold értékes erőforrásokat biztosíthat a földi élet számára.

„Autóink Holdra küldése a mi küldetésünk” – mondta. A Toyotának szinte mindenhol vannak járművei. „De ez arról szól, hogy elvigyük az autóinkat olyan helyre, ahol még soha nem jártunk” – fejtette ki.

Elolvasom a cikket