Új világrekordot állítottak be sakkban

A nigériai Tunde Onakoya megdöntötte a leghosszabb sakkmaraton világrekordját New Yorkban. A 29 éves férfi több mint 58 órán át sakkozott a Times Square-en, és veretlen maradt. Onakoya az eseményt arra használta fel, hogy pénzt gyűjtsön hátrányos helyzetű afrikai gyerekeknek – közölte az AFP.

Onakoya szerdán tette meg első lépését, és péntek estig ült a sakktáblánál. „Nem tudom feldolgozni a sok érzelmet, ami jelenleg bennem van” – mondta a hírügynökségnek, amikor átlépte az 58 órás határt. „De tudom, hogy valami igazán figyelemre méltó dolgot értünk el” – tette hozzá.

Péntek este már majdnem feladta, mondta Onakoya. „De a nigériaiak a világ minden tájáról elutaztak. És egész éjjel velem voltak. „Együtt énekeltünk és táncoltunk, és nem tudtam csak úgy otthagyni őket” – idézte fel a kritikus pillanatokat.

Onakoya 2018-ban indította el a „Sakk a nyomornegyedekben” projektet a nigériai Lagos metropoliszhoz közeli Ikorodu városában, amely a térségben élő gyerekeket és fiatalokat célozza meg, akik gyakran nem tudnak iskolába járni, és dolgozniuk kell, hogy eltartsák a családjukat.

Bola Ahmed Tinubu nigériai elnök gratulált Onakoyának a teljesítményéhez, és méltatta „tehetségét” és „bátorságát”. Onakoya reméli, hogy világrekordjával egymillió dollárt tud gyűjteni a hátrányos helyzetű afrikai gyermekek számára.

Elolvasom a cikket