Ultimátumot adott a Facebooknak a holland kormány

Alexandra van Huffelen digitális ügyekért felelős holland államtitkár a lap brüsszeli kiadásának elmondta, hogy az ország adatvédelmi hatóságának tanácsára tárgyalásokat folytat a Metával a Facebook Pages termék üzemeltetésének megváltoztatásáról.

– A lehető leghamarabb, legkésőbb a nyári szünet előtt szeretnék egyértelmű választ kapni a Metától, hogy miként fognak eleget tenni az aggályainknak – mondta a politikus, hozzátéve: „Ellenkező esetben kénytelenek leszünk abbahagyni a Facebook-oldalakon folytatott tevékenységünket”.

A hatóság azt tanácsolta a kormánynak, hogy „ne folytassa a Facebook-oldalak használatát, mert számos alapvető kérdésben bizonytalanság van” – írta a hatóság egy korábbi levelében. Szerintük a Facebook-oldalakon történő adatkezelésnek „jobban átláthatónak” kellene lennie, és erre a problémára a kormánynak is reagálnia kell.

Holland tisztviselők először két évvel ezelőtt kezdtek kérdéseket feltenni a Facebook-oldalak kormányzati használatával kapcsolatban, mivel az adatvédelmi hatóság korábbi értékelése is egy sor jelentős adatvédelmi kockázatot állapított meg.

Válaszközleményében Matthew Pollard, a Meta szóvivője azt írta: „Minden Meta-terméket felülvizsgálunk, hogy biztosítsuk, azok megfelelnek a törvényeknek azokban a régiókban, ahol szolgáltatásainkat kínáljuk, és továbbra is együttműködünk a kormánnyal annak érdekében, hogy a közösségi médiát használhassák az emberekkel való kommunikációra.”

Elolvasom a cikket