A Kreml kész megtorló intézkedéseket tenni

Az orosz hadsereg megtorló lépéseket fog tenni az amerikai atomfegyverek esetleges lengyelországi telepítése esetén – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő – írja a ria.hu.

„A hadsereg természetesen elemezni fog a végrehajtás esetén. Úgy gondolom, minden szükséges megtorló lépést megtesznek, hogy garantálják biztonságunkat” – mondta a Kreml szóvivője.

Így kommentálta Andrzej Duda lengyel elnök kijelentését, miszerint Varsó készen áll az amerikai atomfegyverek telepítésére.

A nukleáris megosztási program lehetővé teszi az USA számára, hogy nukleáris fegyvereit olyan NATO-országokban helyezze el, amelyek nem rendelkeznek ilyen fegyverekkel. Így Európában és Törökországban 100 taktikai nukleáris robbanófej található. A B61–3 és B61–4 bombákat hat bázison tárolják Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Németországban és Törökországban, amelyek hatóereje 0,3 és 50 kilotonna között mozog.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április 22-én a moszkvai atomsorompó-konferencia résztvevőihez intézett videoüzenetében kijelentette, hogy a Nyugat a nukleáris hatalmak közötti közvetlen katonai összecsapás szélén tántorog.

Megjegyezte, hogy a fegyverzet-ellenőrzési, leszerelési és nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó rendszer válságban van, ami a nemzetközi biztonság példátlanul mély romlását tükrözi.

A külügyminiszter 2023 októberében azt mondta, hogy Oroszországnak „kompenzációs intézkedésekhez” kellett folyamodnia válaszul az amerikai atomfegyverek európai telepítésére. Hangsúlyozta, hogy a nyugati politika eredményeként Európában a bizalomépítő intézkedések és a fegyverzet-ellenőrzés rendszere megsemmisült, amihez hozzátartozik az Egyesült Államok kilépése számos biztonsági szerződésből.

Elolvasom a cikket