Cukrok „álnéven”

A „cukor” szó mellett számos olyan kifejezésről könnyű megállapítani, hogy ugyanúgy a cukrot jelöli. Ilyen például a kristálycukor, a porcukor, a nádcukor, a barna cukor, a gyümölcscukor, a szőlőcukor, a malátacukor, de a répacukor és a kókuszcukor is.

Vannak azonban sokkal becsapósabb elnevezések is, amelyek azt jelzik, hogy az adott élelmiszer hozzáadott cukrot tartalmaz. Íme:

  • méz
  • karamell
  • melasz
  • maltodextrin
  • gyümölcslé-koncentrátum
  • juharszirup
  • agavészirup
  • rizsszirup
  • glükóz-fruktóz-szirup
  • glükóz, fruktóz
  • szacharóz
  • dextróz
  • maltóz

Az itt felsoroltak mindegyike szénhidrátot tartalmaz, tehát kalóriatartalmával és vércukoremelő hatásával is számolni kell. Különösen fontos ez szénhidrátanyagcsere-zavar (inzulinrezisztencia, diabétesz), vagy túlsúly esetén.

Elolvasom a cikket