Ezért lehetnek veszélyben otthon kisállataink

Fagyálló

Egy szomjas kutya vagy macska számára a fagyálló víznek tűnhet, elfogyasztása azonban azonnali súlyos tüneteket, például görcsrohamokat okozhat. Egy kupaknál is kevesebb elég ahhoz, hogy a háziállatok számára végzetes legyen ez a folyadék.

Csokoládé

Bár a csoki édes csemege, a kutyáknak vagy macskáknak még csak kis mennyiséget sem szabad fogyasztaniuk belőle. A csokoládé ugyanis „teobromin” nevű összetevőt tartalmaz, amelyet a háziállatok nehezen emésztenek meg. Az enyhe tünetek közé tartozik az erős hasmenés és a fáradtság. Azonban olyan súlyos tüneteket is okozhat a csokoládé, mint a légzési nehézség, magas vérnyomás, a remegés és akár a szívmegállás.

Háztartási tisztítószerek

A mosogató-, tisztító- és fertőtlenítőszerek, amelyeket a WC-hez, sütőhöz vagy a lefolyóhoz használunk, különösen veszélyesek lehetnek. A jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy kedvencünk belekóstolt valamelyik háztartási tisztítószerbe, többek között a nyáladzás, letargia, láz, az étvágytalanság és a szájszárazság.

Liliomok

Bizonyos liliomfajták – például a tigrisliliomok – rendkívül mérgezőek a macskákra. Mindössze két vagy három szirom elfogyasztása is veseelégtelenséget okozhat. A Kála, Béke liliom (más néven Vitorlavirág) és Perui liliomok általában kisebb tüneteket okoznak, mint például a nyáladzás. A macskát mindenképpen vigyük orvoshoz, ha fogyasztott a növényből, de a liliomok a kutyák számára is mérgezőek lehetnek, csak jellemzően kisebb mértékben.

Díszkert és veteményes

A gyomirtó és bizonyos kerti kellékek is veszélyesek lehetnek kedvenceink egészségére. Ha kutyánk vagy cicánk megnyal egy növényt, amelyet gyomirtóval permeteztünk előtte, azonnal megjelenhetnek a betegség tünetei, például hányás és hasmenés. A mulccsal fedés a háziállatok számára is káros lehet. Ha úgy döntünk, hogy mulcsolnánk, érdemes elkeríteni a területet.

Csigaölő készítmény

A meztelen csigák bosszantó állatok, amelyek gyorsan tönkretehetik a gondosan ápolt kertünket. A metáldehidet tartalmazó csigaméreg elpusztítja a csigákat, házi kedvenceinknél azonban tüneteket okozhatnak: nyálzás, nehézlégzés, hasi fájdalmak. Az állat a hatására tántorog, úgy látszik, mintha reszketne az izomremegés és a görcsök miatt, és merevgörcs is kialakulhat. Az állat testhőmérséklete is megemelkedik, és már 1-2 g elfogyasztása is 2-3 órán belül halállal végződhet.

Xilit (Nyírfacukor)

A xilit egy mesterséges édesítőszer, amely számos élelmiszerben megtalálható. A xilit mérgezés következtében azonban először hányás, hasmenés, majd hipoglikémia következhet be, amit remegés, gyengeség, levertség, kóválygó járás, izomgörcs és ájulás kísér. A kutyákon kívül a vadászgörények számára is végzetes lehet a xilit fogyasztása.

Elolvasom a cikket