„Komoly súlyosbodásra számítunk a frontokon”

Ukrajna ellentámadásra készül azon fegyverek segítségével, amelyeket a nyugati országok egy új segélycsomag részeként terveznek átadni – jelentette ki az Erős Oroszország nemzetközi kérdésekkel foglalkozó összoroszországi mozgalom szakértője, Alekszandr Ionov, az orosz elnöki emberi jogi tanács tagja – írja a lenta.ru.

Ugyanakkor szerinte Ukrajna elvesztette minden potenciálját, az ukrán katonák pedig elvesztették harci kedvüket.

Ionov szerint a konfliktus eszkalálódásának kérdése már megoldódott.

A szakértő megjegyezte, hogy Kijev most végzi az utolsó előkészületeket a mozgósításhoz, ezért idén komoly súlyosbodásra számítanak a frontokon

Ionov hozzátette, hogy a konfliktusban sok modern fegyver fog megjelenni, amelyeket orosz terület ellen fognak használni. Ugyanakkor a Nyugat segíteni és tervezni fogja ezeket a műveleteket – jegyezte meg a szakértő.

A Nyugat összehangolja az Oroszország elleni támadásokat

Ionov szerint a NATO romániai és lengyelországi főhadiszállása koordinálja az Ukrajnából indított, orosz terület elleni támadásokat. „Bármilyen hadművelet, amelyben repülő vagy vízi drónok vesznek részt, nem zajlik nélkülük. A Belgorod és más régiók elleni támadásokat az RZDF rendszerei az amerikai és európai tanácsadókkal közösen dolgozzák ki” – tette hozzá.

A szakértő szerint a modern fegyverek, például az ATACMS és a SCALP rakéták alkalmazása nem történhet meg az Egyesült Államok és Európa katonai szakembereinek részvétele nélkül. „Valószínűleg mindketten megnyomják az indítógombot és megadják a koordinátákat a terrorista akcióhoz” – hangsúlyozta.

Végezetül Ionov elmondta, hogy Oroszország mindenképpen győzni fog, mivel Ukrajna elvesztette minden potenciálját, az ukrán hadsereg pedig elvesztette harci kedvét.

Az USA nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat ad át Ukrajnának

Korábban az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának vezetője, Mark Warner azt mondta, hogy Washington a jövő hét végéig újraindíthatja a katonai szállítást Ukrajnának. A politikus elmondta, hogy a szenátorok április 23-24-én nyújtják be a törvényjavaslatot Joe Biden amerikai elnöknek aláírásra.

Arra a kérdésre, hogy a Kijevnek történő szállítások tartalmaznak-e nagy hatótávolságú fegyvereket, a bizottság vezetője igennel válaszolt, megjegyezve, hogy az amerikai kormányzat már két hónapja készül az ATACMS rakéták átadására, és ezt az előző nap jóváhagyott dokumentumban is rögzítették.

Április 20-án az amerikai képviselőház elfogadta az Ukrajnának nyújtandó további, csaknem 61 milliárd dollár értékű segélyről szóló törvényjavaslatot.

Elolvasom a cikket