Meglepő összefüggés a konyak és a magas vérnyomás között

Alekszandr Polikarpov orvos-pszichoterapeuta és pszichiáter-narkológus a konyak vérnyomáscsökkentő eszközként való használatának ártalmairól számolt be. Szerinte ez az alkoholos ital veszélyes vérnyomás-ingadozáshoz, szívritmuszavarokhoz, szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethet. Emellett megjegyezte, hogy a konyak negatívan hat a szív- és érrendszerre, és az étvágy növekedéséhez vezethet, ami túlevést okozhat. Az orvos hangsúlyozta, hogy hamis az az elképzelés, hogy a konyak stabilizálja a vérnyomást.

„Mint minden alkoholos ital, a konyak is értágulathoz vezet, ami azt jelenti, hogy csökken a vérnyomás, de ez csak átmeneti hatás. Ezt követően az erek beszűkülnek, illetve a nyomás hirtelen megemelkedik” – figyelmeztetett Alekszandr Polikarpov.

A szakértő szerint az ilyen „kilengések” negatívan hatnak az erekre, és veszélyesek lehetnek a szívre. A nyomásingadozás ritmuszavart okozhat, és a legrosszabb esetben szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet. A magas vérnyomásban, cukorbetegségben és túlsúlyban szenvedőknek különösen óvatosnak kell lenniük. A pszichoterapeuta szerint a konyak sok kalóriát tartalmaz, serkenti az étvágyat, ami észrevétlen súlygyarapodáshoz vezethet, súlyosbítva a szív- és érrendszer terhelését.

Elolvasom a cikket