Óvakodj a bárányoktól, mert a simogatásuk halálos lehet

SM
2024. április 22. hétfő. 16:09
Frissítve: 2024. április 22. 16:41

„Egy kedves családi napra érkeztünk fiammal a vidéki farmra, és fiam egy olyan kórokozóval távozott, amely meg is ölhette volna” – mondta Eli édesanyja, Kelly Roberts a Sun Health-nek.

A húsvéti ajándéknak szánt vidéki farmlátogatáson Eli bárányokat és borjakat is simogatott. Tíz nappal később a kisfiú rosszul lett, folyamatosan hányt, belázasodott, nem tudott enni és inni semmit, és nagyon letargikus lett.

„Folyós széklete heves hasmenéssé fajult, aminek teljesen borzasztó szagú volt. A hasmenés annyira csillapíthatatlanná vált, hogy pelenkáznom kellett” – mesélte az édesanyja.

A kisfiút súlyos állapotba szállították a Birminghami Gyermekkórházba, ahol azonnal infúziót kapott kiszáradás ellen.

Az Elitől vett székletmintából megállapították, hogy kriptosporidiózis betegsége van, amelyet egy egysejtű parazita okoz, amely közvetlenül egy másik személyről vagy állatról terjed a széklettel érintkezett anyag érintésével. Ennek egyik módja az, ha megsimogat egy állatot, majd a kezét a szájához teszi anélkül, hogy alaposan megmosná.

Kiderült, hogy nem Eli volt az egyetlen kriptosporidiózisban szenvedő gyerek a kórházban, aki az adott farmon járt. Ezért a Brit Egészségügyi Biztonság vizsgálatot indított a betegség okának kiderítésére, miután jelentések szerint 38 személynél diagnosztizáltak kriptosporidiózist, miután meglátogatták a farmot.

A telejes körű vizsgálat még nem zárult le, de a Gannow farm közölte, hogy felfüggesztették a vendégek fogadását, s minden óvintézkedést megettek dolgozóik védelmében.

A megbetegedést egy apró egysejtű parazita, a Cryptosporidium okozza. A fertőzés egészséges immunrendszerű embereknél hasmenéssel jár, legyengült immunrendszer esetében viszont – kezelés nélkül – akár életveszélyes állapot is kialakulhat. A fertőzést az „utazók hasmenésének” is szokták nevezni, mivel a parazita gyakran fertőzött víz (patak, tó, forrás) fogyasztásával terjed.

Elolvasom a cikket