Piros lap a baloldalnak

Érdekes módon turbulenciának nevezte a Fidesz számára Böcskei Balázs, az Idea Intézet elemzője, egykori futballbíró a Magyar Péter-jelenséget. Ezzel azt sejtette, hogy akár komoly károkat is okozhat a kormányzópártnak Magyar Péter politikai megjelenése. A turbulencia a repülőgépekre gyakorol hatás, kellemetlenül meglökdösi a gépet, nem kényelmes ilyenkor a fedélzeten lenni. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az elmúlt 40 évben egyetlen olyan repülőgép-balesetet sem regisztráltak, amit turbulencia okozott volna.

Ez lehet, hogy rossz hír Böcskeinek, aki nem egyszerűen pártoktól egyenlő távolságot tartó elemző. Nem is olyan régen ugyanis még Karácsony Gergely főtanácsadójaként dolgozott, ami egyértelműen jelzi gyurcsányista politikai elköteleződését.

Ez az ATV Egyenes beszéd című műsorában Mráz Ágoston Sámuellel vívott vitájában is kiderült. Amely – legnagyobb meglepetésére – valóban vita volt. Mráz ugyanis következetesen közbeszólt akkor, amikor Böcskei a gyurcsányista érdekek irányába fordította volna érveit.

Böcskei ugyanis nem volt hajlandó tudomásul venni, amit Orbán Viktor határozottan ki is jelentett a kampányindítóban. Mint a kormányfő mondta: „Ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban. A háborúpárti kormányok, a brüsszeli bürokraták, Soros György hálózata milliószám küldi a dollárokat Budapestre a háborúpárti baloldalnak, akik nem is rejtik véka alá, hogy a megbízóik igényének megfelelően kormányváltást akarnak. Békepárti kormány helyett háborús kormányt, nemzeti kormány helyett Brüsszel és Washington alá rendelt bábkormányt akarnak.”

Orbán nyilvánvalóvá tette, hogy a kampány a békepártiságról, a háborúellenességről fog szólni, mert ez szolgálja legjobban a magyar emberek biztonságát, gazdaság eredményeink, családjaink és különösen a gyerekeink megvédését! Ami a Választási Manifesztum szíve közepe.

Böcskei mégis jobban vélte tudni, „hogy a kampány fő kérdése nem a háború és béke kérdése lesz. Tisztán belpolitikai kampány lesz, az említett négy szempont, a gazdaság, a Fidesz, az Orbán, a kegyelmi ügy százszorta fontosabbak.” Mráz azonban rámutatott: „A Demokratikus Koalíció azt szeretné, hogy erről szóljon.” Mire Böcskei: „A Fideszen kívül mindenki ezt szeretné, hogy erről szóljon és erről is fog szólni.”

Tegyük hozzá nagy tisztelettel, és akkor mi van? A közvélemény-kutatások szerint az egész baloldal mélyen le van maradva a Fidesz mögött. Bár Mráz Ágoston Sámuel csak mosolygott az Idea Intézet adatain. De hogy Mráz ne tegyen rá bíráló megjegyzést, gyorsan megjegyezte: „A mi számaik 38-40 százalékot mondanak a biztos szavazóban. Mindenki a saját számaiért szavatol. S már megtanultuk azt, hogy nem kritizáljuk egymás számait.” A Nézőpont egyébként 47-et mért a Fidesznek, nem csoda, hogy Mráz csak mosolygott és ingatta a fejét az Idea adatai hallatán.

Böcskei mindenáron meg akarta győzni a nézőt, hogy a Magyar Péter-jelenség érvágás lesz a Fidesz számára. Ergo bátorította a baloldali szavazókat, hogy menjenek minél többen szavazni, mert legrosszabb esetben is Magyar elbizonytalanítja a jobboldali szavazókat, és így kevesebben fognak megjelenni az urnák előtt.

Böcskei egyáltalán nem veszt tudomást napjaink első számú kérdéséről, a háborúról, amelyben, ha nem a Fidesz kormány van hatalmon, nyakig benne leszünk, Washington és Brüsszel közös akaratának megfelelően. Gyurcsányék ugyanis zokszó nélkül végrehajtják ezt a politikai akaratot.

Ugyanakkor ezt ő is pontosan tudja, csak szívesebben beszél másról. S nem arról, hogy a baloldali szavazóbázis nagyon kicsi ahhoz, hogy demokratikus alapon akár csak megszorongassa a Fideszt. Azt még Böcskei is elismerte ugyanis, hogy Magyar Péter szavazatszerző képessége nem a Fidesz szavazótáborát gyéríti, sokkal inkább a baloldalét.

A turbulencia tehát – hiába szeretné Böcskei – nem Orbán Viktort és csapatát lökdösi, hanem nagyon is a másik oldalt, Gyurcsányékat, ők kaphatnak piros lapot. Vehetik akár biztatásnak is, akkora vereséget, mint 2022-ben elszenvedtek, még a turbulencia ellenére is nehéz lesz bezsebelni.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket