Zelenszkij beismeri, Ukrajna tárgyalásokat kezdhet Oroszországgal

„Elkészítünk egy dokumentumot az összes kérdés rendezéséről a mi elképzelésünkkel, és megtaláljuk a megfelelő időt, hogy átadjuk az ellenséges félnek, hogy megvitassuk vele” – mondta a vezető, előrevetítve az Ukrajnával kapcsolatos svájci csúcstalálkozó lehetséges kimenetelét.

Svájcban június 15–16-án rendezik meg az ukrajnai rendezésről szóló konferenciát Luzern közelében.

Erre a kijevi hatóságok kérésére kerül sor. Oroszország nem kíván részt venni az eseményen, mert a szervezők az úgynevezett békeformulát hirdetik, amely Moszkva számára elfogadhatatlan.

A kijevi vezetés által javasolt „békeformula” megköveteli Ukrajna területi integritásának helyreállítását, euroatlanti biztonsági garanciák nyújtását az ország számára, valamint egy különleges bíróság felállítását az Oroszországnak tulajdonított „háborús bűnök” kivizsgálására. Moszkva ezt a valóságtól teljesen elrugaszkodottnak tartja.

Március végén Zelenszkij először ismerte el, hogy a tárgyalások Moszkvával anélkül is megkezdődhetnek, hogy Ukrajna visszatérne az 1991-es határaihoz. Szerinte Oroszország „kész lesz a párbeszédre, ha elveszíti azokat a területeket”, amelyek a különleges művelet megkezdése után kerültek hozzá.

A Kreml többször hangsúlyozta, hogy soha nem utasította el a kijevi hatóságokkal való tárgyalásokat. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy ennek most nincsenek előfeltételei, mivel a béke felé való elmozdulást mind Ukrajna, mind a kollektív Nyugat kizárja. Szerinte a helyzet csak akkor változhat, ha figyelembe veszik az új realitásokat, és Moszkva minden követelése ismert.

Mint Vlagyimir Putyin a Dmitrij Kiszeljovnak adott interjúban elmondta, Oroszország kész a párbeszédre, de annak a valóságon kell alapulnia, nem pedig a pszichotróp szerek használata utáni kívánságokon.

Az államfő emellett rámutatott, hogy ha Ukrajna tárgyalásokat akar kezdeni, akkor a vezetésének vissza kellene vonnia a tiltó rendeletet.

Elolvasom a cikket