A covidoltás riválisai a bíróságon néznek szembe egymással

A Covid–19-oltás riválisai ma állnak szemben egymással a bíróságon, mivel egy hetekig tartó per kezdődik az életmentő oltóanyag-technológia szabadalmának megsértése miatt – írja a Dailymail.co.uk.

A Pfizer gyógyszeripari óriáscég és a BioNTech gyógyszergyártó a londoni legfelsőbb bíróságon jogi vitába keveredett a Moderna vakcinagyártóval a hírvivő RNS (mRNS-) technológiának a koronavírus elleni oltásokban való felhasználásáról, miközben az Egyesült Államokban, Németországban, Hollandiában és más országokban párhuzamosan futó peres eljárások zajlanak.

A Moderna 2020-ban közölte, hogy nem fogja érvényesíteni a Covid–19-hez kapcsolódó szabadalmait, amíg a világjárvány tart.

A vállalat azonban 2022 márciusában, a vakcinaellátás globális javulásával közölte, hogy elvárja, tartsák tiszteletben szellemi tulajdonjogát azokban a, nem alacsony és közepes jövedelmű országokban, ahol a kínálat már nem akadályozza a hozzáférést.

Most a Moderna beperli az amerikai versenytárs Pfizert és német partnerét, a BioNTechet a Comirnaty-vakcinával kapcsolatos, állítólagos szabadalomsértés miatt, és azt állítja, hogy kártérítés jár a 2022. március 7. után gyártott termékekért.

Elolvasom a cikket